Vakcina kompanije AstraZeneka odobrena u Evropskoj uniji

"Još uvijek nema dovoljno rezultata koji bi pokazali u kom procentu je vakcina efikasna kod starije populacije (starijih od 55 godina)", naveo je evropski regulator

10094 pregleda 2 komentar(a)
AstraZeneka, Foto: Reuters
AstraZeneka, Foto: Reuters

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da je u Evropskoj uniji (EU) odobrena vakcina protiv koronavirusa koju je proizvela britansko-švedska kompanija AstraZeneka u saradnji sa Univerzitetom Oksford, nekoliko sati nakon što je Evropska agencija za ljekove dala preporuku da se vakcina odobri.

"Očekujem da će kompanija isporučiti 400 miliona doza kako je dogovoreno", tvitovala je fon der Lajen, dok se odnos između Brisela i AstraZeneke zaoštrava zbog kašnjenja u proizvodnji.

Evropska agencija za ljekove (EMA) ranije je objavila da se dozvola odnosi na upotrebu među populacijom starijom od 18 godina.

"Još uvijek nema dovoljno rezultata koji bi pokazali u kom procentu je vakcina efikasna kod starije populacije (starijih od 55 godina)", naveo je evropski regulator, ali je dodao da se "očekuje zaštita, s obzirom na to da je imuni odgovor zabilježen u ovoj starosnoj grupi, kao i zbog iskustva sa drugim vakcinama".

"EMA-ini naučnici smatrali su da se vakcina može koristiti kod starijih odraslih osoba", saopštila je agencija.

U Evropskoj uniji su do sada odobrene dvije vakcine protiv koronavirusa - kompanije Fajer-Biontek ii kompanije Moderna.

Dan prije nego što je evropski regulator odobrio vakcinu AstraZeneka, njemačka Komisija za vakcine preporučila je da se ona daje samo građanima između 18 i 64 godine.

Nakon toga je stigla reakcija engleskog zavoda za javno zdravlje koji je objavio da vakcina AstraZeneke protiv koronavirusa izaziva "uverljiv imunološki odgovor kod starijih ljudi", iako podaci o tačnom nivou zaštite nisu poznati.

Istog dana kada je odobrena AstraZeneka vakcina, Evropska unija je objavila redigovani ugovor sa britansko-švedskom kompanijom.

Detalji o cijeni vakcine su posebno redigovani. Kako navodi AP, smatra se da Velika Britanija vakcinu plaća mnogo više od Unije.

AstraZenejk i EU potpisali su ugovor o isporuci 400 miliona doza vakcina, no ova farmaceutska kompaija je neočekivano najavila smanjenje broja doza za isporuku prošle sedmice, navodeći probleme sa proizvodnjom u belgijskoj fabrici.

Bonus video: