Predsjednik parlamenta Italije do utorka treba da utvrdi da li je moguća nova koalicija

"Tri vanredne situacije, na zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom frontu, zahtijevaju momentalne mjere vlade. Dužnost je da brzo omogućimo formiranje vlade sa adekvatnom podrškom u parlamentu kako Italija ne bi bila prepuštena sudbini", kazao je Matarel

6040 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Italije Serđo Matarela povjerio je predsjedniku donjeg doma parlamenta Robertu Fiku zadatak da utvrdi da li stranke doskorašnje vladajuće većine mogu da formiraju novu održivu koaliciju koja hitno treba da se pozabavi krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Matarela je objavio da Fiko, visoki funkcioner vladajućeg Pokreta pet zvjezdica, do utorka treba da mu podnese izvještaj o napretku u formiranju nove vlade.

Italija se našla u novoj političkoj krizi nakon što je premijer Đuzepe Konte u utorak podnio ostavku.

Konte je podnio ostavku jer nije uspio da obezbijedi novu stabilnu većinu u Senatu nakon što mu je mala stranka Živa Italija, koju vodi nekadašnji premijer Mateo Renci, uskratila povjerenje.

Kao razlog za napuštanje vladajuće koalicije Rencijeva stranka je navela spor oko načina trošenja više od 200 milijardi eura iz fonda EU za oporavak od pandemije.

Matarela nije rekao kome će poveriti mandat za sastav nove vlade, ali je ukazao na važnost što skorijeg formiranja vladajuće većine zbog pandemije koja je nanela težak udarac italijanskoj ekonomiji.

"Tri vanredne situacije, na zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom frontu, zahtijevaju momentalne mjere vlade. Dužnost je da brzo omogućimo formiranje vlade sa adekvatnom podrškom u parlamentu kako Italija ne bi bila prepuštena sudbini", kazao je Matarela.

U okviru konsultacija sa liderima političkih stranaka o mogućnostima za formiranje nove vladajuće većine, Matarela se danas sastao sa vrhom populističkog Pokreta pet zvjezdica.

Lideri tog Pokreta su poslije sastanka nagovijestili da će razmotriti saradnju s Rencijevom strankom ako dvije strane uspiju da se dogovore o suštinskim pitanjima.

Konte je postao premijer poslije izbora 2018. godine na predlog Pokreta pet zvjezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada pala je u avgustu 2019. godine kada je on podnošenjem ostavke spriječio glasanje o povjerenju koje je Salvini tražio u namjeri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao drugu Vladu u koju je uz Pokret pet zvjezdica ušla i Demokratska partija, stranka lijevog centra koja je dugo godina bila najmoćnija u Italiji. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u međuvremenu napustio.

Bonus video: