Kasteks: Francuska zatvara granice prema zemljama koje nijesu članice EU

Ulazak u Francusku iz zemalja van EU biće dozvoljen samo u slučaju krajnje nužde, a zabrana putovanja je pokušaj da se ograniči širenje novih sojeva koronavirusa i da se spriječi uvođenje novog zaključavanja u toj državi

5662 pregleda 4 komentar(a)
Kasteks, Foto: Reuters
Kasteks, Foto: Reuters

Francuski premijer Žan Kasteks saopštio je da će od sjutra Francuska zatvoriti svoje granice prema zemljama koje nijesu članice Evropske unije (EU).

Ulazak u Francusku iz zemalja van EU biće dozvoljen samo u slučaju krajnje nužde, a zabrana putovanja je pokušaj da se ograniči širenje novih sojeva koronavirusa i da se spriječi uvođenje novog zaključavanja u toj državi.

Svi posjetioci iz EU moraće da imaju negativan PCR test pri ulasku u Francusku.

„Znamo teške posljedice blokada. Razmatrali smo podatke iz proteklih nekoliko dana i smatramo da još imamo šansu da izbjegnemo novu blokadu“, naglasio je Kasteks, prenosi Tanjug.

On je dodao da će sljedećih nekoliko dana biti odlučujući u pogledu mogućih novih ograničenja.

Kasteks je rekao da će biti dozvoljeno samo osnovno putovanje u i iz zemalja koje nijesu članice EU, a svi dolasci u Francusku iz bloka, osim prekograničnih radnika, moraće da pokažu negativan PCR test.

U pokušaju da zaustavi broj novih infekcija, Kasteks je rekao da će veliki tržni centri biti zatvoreni od nedjelje i da će biti pojačano sprovođenje trenutnog policijskog časa.

„Biće mobilisano više policije da provjerava nepoštovanje policijskog časa, organizaciju tajnih zabava i ilegalno otvaranje restorana“, istakao je on.

S obzirom na to da su škole i prodavnice i dalje otvorene, a restorani i barovi zatvoreni, Francuska ima manje ograničenja od nekih evropskih susjeda.

U Francuskoj je u petak koronavirusom zaraženo još 22.858 osoba, čime je broj oboljelih od COVID-a 19 povećan na 3,15 milion

Bonus video: