"Grčka je vjerovatno među zemljama koje su pokazale skepticizam"

Gruško: Sankcije EU protiv Rusije su nelegitimne i u suprotnosti sa interesima same EU

"Ono što nas brine je da je Evropska unija nedavno počela da ulaže napore da stvori takozvane horizontalne mehanizme sankcija, po pitanju hemijskog oružja, ljudskih prava, sajber prostora"

2316 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sankcije Evropske unije (EU) protiv Rusije su nelegitimne i u suprotnosti su sa interesima same EU, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

On je naveo da je stav Rusije po pitanju sankcija EU dobro poznat, prenijela je danas agencija TASS.

Gruško je ruskim novinarima u Atini kasno sinoć rekao da se sankcije kose sa samim interesima EU i da vjeruje da mnoge evropske zemlje počinju to da shvataju.

"Grčka je vjerovatno među onim zemljama koje su pokazale skepticizam što se tiče efikasnosti ovih sankcija. Ipak, moramo poći od činjenice da je i članica NATO alijanse i članica Evropske unije, i u tom smislu sprovodi odluke donijete u Briselu. Ovo je realnost, ali ne bi trebalo da je posmatramo kao prepreku u razvoju odnosa sa Grčkom u onim oblastima koji su u interesu naših zemalja i naših naroda", rekao je ruski diplomata.

On je istakao da Evropska unija mora da odluči kako će se nositi sa sankcijama.

"Ono što nas brine je da je Evropska unija nedavno počela da ulaže napore da stvori takozvane horizontalne mehanizme sankcija, po pitanju hemijskog oružja, ljudskih prava, sajber prostora. To znači da se stvara okvir da na zakonodavni način Brisel momentalno kažnjava one za koje smatra da su odgovorni. To mogu biti pojedinci, institucije, kompanije i poslovni ljudi", rekao je Gruško.

On je ocijenio da je to "klizav put koji nigdje ne vodi", ali stvara ogromnu neizvjesnost u odnosima Moskve i Brisela.

Preporučujemo za Vas