Vlada Španije uvela mjere predostrožnosti zbog izbora u Kataloniji

Vlada je insistirala da zvanične rezultate može da saopšti samo državna izborna komisija
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2017. 16:25h

Vlada Španije je danas saopštila da je uvela mjere predostrožnosti zbog mogućnosti širenja lažnih vijesti i dezinformacija po zatvaranju birališta na vanrednim regionalnim izborima u Kataloniji. Biračka mjesta, koja su otvorena u 9.00 biće zatvorena u 20.00 sati. Odmah po zatvaranju birališta će početi ručno prebrojavanje glasova. Vlada je zadužila privatno udruženje Indra za prebrojavanje glasova i saopštavanje prvih nezvaničnih rezultata. Indra će saopštavati preliminarne rezultate postepeno. Predviđeno je da će oko 22.00 sata biti prebrojano oko 80 odsto glasova.

Zvanično, takođe ručno prebrojavanje će početi tek 24. decembra i trajaće maksimalno tri dana. "Proces prebrojavanja neće biti na kompjuteru, tako da neće biti moguće poremiti tu proceduru. Sve će biti ručno, na papiru", saopštili su izvori bliski vladi i dodali da je odluka donijeta zbog širenja lažnih vijesti na internetu i kampanje dezinformacije u periodu od zatvaranje birališta do zvaničnih rezultata. Mediji će biti obaviješteni ako neki sajtovi objavljuju lažne vijesti i biće kaženjeni ako se pozivaju na takve informacije.

Vlada je insistirala da zvanične rezultate može da saopšti samo državna izborna komisija. Oko 5,5 miliona glasača danas bira novu regionalnu vladu Katalonije, posle smjenjivanja prethodne, zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti tog regiona, 27. oktobra. Centralne vlasti Španije su tada raspustile parlament i suspendovale autonomiju Katalonije i uvele direktnu upravu u tom regionu.

Galerija

Bonus video: