Jedini zoolški vrt u Grčkoj bez pomoći i prihoda: Kako nahraniti 2.000 životinja?

"Kako stvari stoje... još možemo da izdržimo najmanje mjesec dana, a šta će biti poslije, ne znamo", rekao je za AP osnivač i izvršni direktor Zoološkog vrta Žan Žak Leser

7646 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz zoo vrta, Foto: BETA/AP
Detalj iz zoo vrta, Foto: BETA/AP

Jedini grčki zoološki vrt zatvoren je skoro tri mjeseca zbog kovida 19, i mogao bi izumrijeti, jer se bez posjetilaca koji plaćaju ulaznice, i za razliku od ostalih evropskih zooloških vrtova bez dovoljno državne pomoći da pokrije potrebe, suočava sa ogromnim računima da održi u životu 2.000 životinja, čak i da ih samo hrani.

Vrijeme je za podjelu hrane u Zoološkom vrtu kod Atine, i majmun kapucin grabi onoliko mandarina koliko može da ponese, čak jednu hvatajući svojim dugačkim, gipkim repom, kao da pokazuje da je pametno snabdjeti se kad ima.

"Kako stvari stoje... još možemo da izdržimo najmanje mjesec dana, a šta će biti poslije, ne znamo", rekao je za AP osnivač i izvršni direktor Zoološkog vrta Žan Žak Leser.

Za razliku od zatvorenih preduzeća, zoološki vrt i dalje ima velike operativne troškove: hrana, plate, "režija", veterinarska njega i ostalo koštaju 200.000 eura - mjesečno.

Osnovan 2000. godine i smješten u gradu Spati, Zoološki vrt na 20 hektara ima 290 vrsta - od slonova do prerijskih pasa.

Uključen je u prosvjetu, očuvanjem i uzgojom, a pripada Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma sa oko 400 sličnih ustanova.

Morao je ponovo da bude zatvoren 7. novembra poslije dvomjesečnog "zaključavanja" Grčke i to u lošem trenutku za Zoološki park Atike.

Obično radi tokom cijele godine, ali veliki dio svog poslovanja obavlja kada je hladnije "jer u Grčkoj narod ljeti odlazi na plaže, na ostrva, ne posjećuje zoološke vrtove", rekao je Leser, rođeni Francuz.

Ulaznice za posjetioce, prodaja hrane i pića i suvenira čine više od 99 odsto prihoda Vrta, ali ove zime svega toga nema i stanje je veoma teško.

Za sada su dobavljači pokazali razumijevanje i prihvataju isporuke na veresiju.

Dvije trećine osoblja Zoološkog vrta dobija djelimičnu pomoć države jer je firma zatvorena, a očekivana rata državne pomoći platiće ostalo za januar, očekuje direktor.

Zoološki vrt je unaprijed prodao 5.000 ukaznica po sniženim cijenama, za buduće posjete, i Leser kaže da je to pomoglo isplatu decembarskih plata.

"Životinjama nedostaju posjetioci, jer je to dio njihovog života", rekao je Leser.

"Sve životinje ovdje su rođene u drugim zoološkim vrtovima. Znači, navikle su na ljude", ali sada viđaju samo čuvare i to povremeno, kada ima hrane.

Grčka je do sada registrovala oko 150.000 potvrđenih slulajeva infekcija kooronavirusom i oko 5.800 umrlih od njega.

Pošto je u novembru dostigao maksimum od 3.300 dnevno, broj slučajeva ponovo je dnevno trocifren.

Ipak, širi region Atine je najteže pogođeno područje Grčke, a vlasti su u petak rekle da će tamo ponovo uvesti stroža ograničenja pošto je prvobitni januarski pad slučajeva infekcije preokrenut i brojevi ponovo svakodnevno rastu.

Bonus video: