pozvali vlasnike restorana da sjutra otvore objekte

Protest mađarskih radnika u ugostiteljskim objektima zbog oštrih ograničenja

Protest je organizovan u vrijeme kada sve više ugostitelja apeluje na vladu da nešto učini, dok su oštre mjere zaključavanja, uvedene 11. novembra, blizu ulaska u četvrti mesec

4852 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg protesta, Foto: AP
Sa današnjeg protesta, Foto: AP

Mađarska policija je danas u Budimpešti rastjerala okupljene radnike u ugostiteljskim objektima koji zahtijevaju promjenu oštrih ograničenja protiv širenja koronavirusa.

Organizatori protesta su pozvali vlasnike restorana da prekrše pravila i da sjutra otvore objekte za goste, uprkos oštrim merama prema kojima restorani i kafići smiju da prodaju jedino hranu i piće za poneti.

"Svako sredstvo koje smo do sada koristili je bilo nedovoljno, tako da bi od sada svaki lokal trebalo da bude otvoren u duhu građanske neposlušnosti", rekao je organizator protesta Aron Ečenji (Ecsenyi).

Protest je organizovan u vrijeme kada sve više ugostitelja apeluje na vladu da nešto učini, dok su oštre mjere zaključavanja, uvedene 11. novembra, blizu ulaska u četvrti mesec.

S druge strane, mađarska vlada insistira da jedino masovna vakcinacija stanovništva može da dovede do ukidanja oštrih mera.

Ograničenja zbog pandemije su u četvrtak produžena do 1. marta, a mnogi vlasnici firmi žale se da su dobili malu finansijsku pomoć od vlade ili da je nisu uopšte dobili, uprkos obećanjima. Nezadovoljni su i što je njima zabranjen rad dok su druge kompanije, kao što su prodavnice i tržni centri, mogli da ostanu otvoreni.

protest
foto: AP

Vlasnici oko 200 ugostiteljskih objekata širom Mađarske planirali su da sutra nezakonito otvore lokale za goste.

Međutim, njihove planove je poremetila vlada koja je juče pooštrila kazne za kršenje pravila uvedenih zbog koronavirusa.

Kompanijama koje prekrše pravila policija sada može da naloži zatvaranje lokala na period od šest mjeseci do godinu dana, a može i da ih kazni od 3.300 do 14.000 evra.

Sektor ugostiteljstva u Mađarskoj zabilježio je u 2020. godini pad od 1,15 milijardi evra, a vlada je do danas podijelila tek nešto više od četvrtine od 56 miliona evra koje je namenila za pomoć toj industriji.