Industrija eurozone blago usporila u januaru

Poslovni lideri su iskazali znatno veći optimizam u prognozama za ovu godinu, nadajući se, u prvom redu, da će vakcinisanje protiv Covida-19 u narednim mjesecima pomoći u ublažavanju ograničenja, što bi trebalo da podstakne ekonomsku aktivnost

2050 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Aktivnosti u industriji eurozone blago su usporile na početku godine, zbog kašnjenja u lancima snabdijevanja usljed novih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, saopšteno je iz londonske firme Markit.

Indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) pao je u januaru 0,4 boda u odnosu na decembar, na 54,8 bodova.

"Proizvodnja u industriji eurozone porasla je solidnim tempom na početku ove godine, iako najslabije od kada je počeo oporavak, zbog uvođenja novih mjera zaključavanja i nestašica u snabdijevanju, što proizvođače u cijeloj regiji stavlja pred nove izazove", naveo je ekonomista Markita Chris Williamson.

Zemlje eurozone bile su prisiljene da ponovo uvedu stroge mjere zatvaranja, kako bi suzbile novi talas zaraze Covidom-19, prenosi Hina.

"Problem kašnjenja u lancima snabdijevanja znatno se pogoršao u januaru. Veća kašnjenja su zabilježena samo jednom u više od dvije decenije istraživanja i to početkom prošle godine, u periodu globalnog zaključavanja", rekao je Williamson.

On je objasnio da je manjak u snabdijevanju osigurao dobavljačima glavnu riječ u određivanju cijena.

"Stoga su cijene sirovina naglo porasle, a tome valja dodati i veće troškove isporuke", naveo je Williamson.

Među zemljama obuhvaćenim istraživanjem, najsnažnije su rasle aktivnosti u zemljama s jakom izvoznom bazom, uključujući Njemačku, Italiju i Holandiju.

Poslovni lideri su iskazali znatno veći optimizam u prognozama za ovu godinu, nadajući se, u prvom redu, da će vakcinisanje protiv Covida-19 u narednim mjesecima pomoći u ublažavanju ograničenja, što bi trebalo da podstakne ekonomsku aktivnost.

Bonus video: