Milion neodlučnih imaće posljednju riječ na izborima u Kataloniji

Na današnjim izborima pravo glasa ima 5.554.394 građana, a bira se 135 članova regionalnog parlamenta
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2017. 12:10h

Oko milion neodlučnih imaće posljednju riječ na današnjim izborima u Kataloniji na kojima pravo glasa ima nešto više od pet miliona birača, ocjenjuje madridski El Pais.

Ovo su treći izbori u Kataloniji za pet godina, a glasačke kutije trebalo bi da pokažu da li je parola pobornika nezavisnosti o "društvenoj većini" za otcjepljenje tačna ili nije. Predizborne ankete ukazuju na neizvjestan rezultat, ni jednoj partiji ne prognoziraju većinu od 68 poslanika koja je potrebna da se samostalno formira vlast, što znači da bi Katalonija nedeljama mogla da ostane bez nove vlade. Na današnjim izborima pravo glasa ima 5.554.394 građana, a bira se 135 članova regionalnog parlamenta.

Biračka mjesta otvorena su jutros u devet časova i glasanje protiče bez incidenata i uz duge redova na biralištima. Za glasove birača na obje strane nadmeću se po tri stranke, ali odvojeno. Za nezavisnost Katalonije su Katalonska evropska demokratska stranka (PDeCAT) desnog centra čiji je lider, bivši predsjednik vlade Karles Pućdemon u Belgiji jer mu u Španiji prijeti hapšenje, i Republikanska ljevica Katalonije (ERC) čiji je lider bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras u pritvoru u Madridu.

Treća manja stranka za nezavisnost Katalonije je antikapitalistička Kandidatura narodnog jedinstva (CUP). Te tri stranke imale su 72 od 135 poslanika u dosadašnjem sazivu katalonskog parlamenta. Ni snage za ujedinjenu Španiju na današnje izbore nisu izašle udružene. Među njima je najjača stranka centra Građani, a za njom slijede Socijalistička radnička partija (PSOE) - lijevi centar, i Narodna stranka (PP) - desni centar, koje se smjenjuju na vlasti u Španiji posljednje četiri decenije ali ne pobjeđuju u Kataloniji.

Galerija

Bonus video: