Ambasadori EU usvojili nova ograničenja za putnike iz zemalja van EU

Zemlje iz kojih putnici dolaze moraju da imaju stopu zaraze koronavirusa na manje ili do 25 novoinficiranih na 100.000 stanovnika tokom 14 dana zaredom

15703 pregleda 54 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ambasadori zemalja Evropske unije (EU) danas su usvojili nova ograničenja za putnike iz zemalja van Unije, a među tim mjerama je obavezan negativan test na koronavirus u borbi protiv epidemije tog virusa.

EU je zatvorila spoljne granice u martu 2020. godine, a u junu je napravila spisak, koji se redovno revidira, a odnosi na putnike iz zemalja van Unije koji ne mogu da putuju u EU ako se ocijeni da putovanje nije preko potrebno.

Neke zemlje, kao Francuska, u nedjelju su zatvorile svoje granice osim za nužna putovanja.

Dogovor ambasadora još treba da odobre zemlje članice EU. Dogovor predviđa nove kriterijume za ulazak građana iz zemalja van EU.

Zemlje iz kojih putnici dolaze moraju da imaju stopu zaraze koronavirusa na manje ili do 25 novoinficiranih na 100.000 stanovnika tokom 14 dana zaredom.

Mora da se uzme u obzir i prisustvo drugih sojeva koronavirusa iz zemalja odakle stižu putnici na tlo EU, dodaje se u dogovoru ambasadora EU.

Bonus video: