U Francuskoj vakcina AstraZeneka nije preporučena za starije od 65 godine

Vakcina AstraZeneka je drugačija od ostalih jer može da se drži u klasičnom frižideru i ne zahtijeva kao dosadašnje vakcine posebno nisku temperaturu

7904 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vakcina protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneke (AstraZeneca), koja je treća odobrena vakcina u Francuskoj, ne preporučuje se osobama starijim od 65 godina zbog nedostatka podataka o njenoj efikasnosti u toj starosnoj grupi, saopštile su danas zdravstevene vlasti te zemlje.

"Nedostaju podaci za pacijente starije od 65 godina. Ti podaci stići će narednih nedjelja. U međuvremenu, preporučujemo upotrebu te vakcine kod mlađih od 65 godina", izjavila je predsjednica francuskog Visokog organa zdravlja Dominik Le Gidilek.

Prema njenim riječima, tu vakcinu će moći da daju, pored ljekara i medicinskog osoblja, i obučeni apotekari i njegovatelji.

Vakcina AstraZeneka je drugačija od ostalih jer može da se drži u klasičnom frižideru i ne zahtijeva kao dosadašnje vakcine posebno nisku temperaturu.

Preporuku francuskog zdravstvenog organa treba da odobri vlada. Ukoliko tako bude, Francuska će se pridružiti spisku nekoliko zemalja koje ne preporučuju vakcinu AstraZeneke za starije osobe. Na tom spisku su Njemačka, Švedska, Poljska i Italija.

Bonus video: