CDU i SPD: Načelni dogovor o novoj njemačkoj vladi do 12. januara

Prema planu, ukoliko dvije stranke postignu načelni dogovor 12. januara, onda slijedi sastanak zvaničnika SPD-a 21. januara na kojem će odlućiti da li će ući u novu vladu
0 komentar(a)
Angela Merkel, Martin Šulc, Foto: Reuters
Angela Merkel, Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2017. 19:02h

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Anegel Merkel i Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) dogovorile su se danas da načelni dogovor novoj vladi postignu do 12. januara 2018. godine.

"Prvi pregovori počeće 7. januara u cilju da se dogovor postigne do 12. januara", navodi se u saopštenju dvije stranke poslije sastanka stranačkih zvaničnika u Berlinu koji je bio namijenjen samo određivanju datuma o pregovorima.

Prvi pregovori predstavljaju ključnu fazu u političkoj krizi u Njemačkoj gdje poslije održanih parlamentarnih izbora krajem septembra još nije izabrana nova vlada.

Prema planu, ukoliko dvije stranke postignu načelni dogovor 12. januara, onda slijedi sastanak zvaničnika SPD-a 21. januara na kojem će odlućiti da li će ući u novu vladu.

Dosadašnju Vladu činile su SPD i CDU i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU). Socijaldemokrate su poslije lošeg rezultata na septembarskim izborima odbacili mogućnost još jedne "velike koalicije", ali su tu odluku nevoljno promijenile poslije neuspjelih pregovora o koaliciji CDU, stranke Zeleni i liberala.

Lider SPD Martin Šulc ostavlja otvorenim nekoliko mogućnosti, navodeći da će tokom pregovora s Merkelovom biti razmotrena i opcija manjinske vlade, prema kojoj bi socijaldemokrate u Bundestagu podržavale vladu CDU-CSU, ali ne bi bile dio nje.

Bonus video: