Neizvjesna podrška Dragiju u italijanskom parlamentu

Investitori se obradovali iznenadnom dolasku Marija Dragija na političku scenu Italije

5426 pregleda 1 komentar(a)
Mario Dragi, Foto: Reuters
Mario Dragi, Foto: Reuters

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi počeo je juče konsultacije o formiranju nove vlade Italije pošto je najveća stranka u parlamentu, Pokret 5 zvjezdica, omekšala prvobitno neprijateljstvo prema njegovom imenovanju.

Međutim, još nije jasno da li će Dragi dobiti dovoljnu podršku u parlamentu nakon što je desničarska Liga Matea Salvinija saopštila da neće podržati vladu iza koje stoji Pet zvjezdica.

Usljed zdravstvene i ekonomske krize, šef države je u srijedu povjerio Dragiju mandat da sastavi vladu nakon pada prethodne u kojoj je bio 5 zvjezdica, pokret protiv establišmenta.

Odlazeći premijer Đuzepe Konte, u prvim javnim komentarima o političkoj pometnji, poželio je uspjeh Dragiju i izrazio nadu da će sljedeća vlada imati političku prirodu i da se neće sastojati samo od nestranačkih tehnokrata, prenio je Rojters.

Komentar Kontea, koji nije član nijedne stranke, ali je blizak Pokretu 5 zvjezdica, protumačen je kao signal da bi njegovi saveznici u vladi trebalo da razmotre saradnju sa Dragijem, jednom od najuglednijih institucionalnih figura i u Italiji i u Evropi.

S obzirom na veliko prisustvo u parlamentu, Pokret 5 zvjezdica bi mogao da igra ključnu ulogu narednih dana. Pokret koji se tradicionalno protivi tehnokratskim vladama, instinktivno je neprijateljski reagovao na imenovanje Dragija.

Međutim, Luiđi di Majo, odlazeći ministar spoljnih poslova i visoki funkcioner Pokreta 5 zvjezdica, pozvao je juče na oprez.

“Po mom mišljenju, Pokret 5 zvjezdica ima dužnost da se sastane (sa Dragijem), čuje ga i potom zauzme stav. Upravo u ovakvim okolnostima, jedna politička snaga pokazuje zrelost u očima zemlje”.

Investitori su se obradovali iznenadnom dolasku Dragija na političku scenu, u nadi da može predvoditi prijeko potrebne reforme za jačanje ekonomskog rasta.

Ne očekuje se da Dragi razgovara sa Pokretom 5 zvjezdica prije sjutra, kada će zaključiti konsultacije i vidjeti da li ima dovoljno podrške da formira 67. vladu Italije od Drugog svjetskog rata.

Bivši premijer Silvio Berluskoni je rekao da bi njegova stranka desnog centra Forca Italija mogla priskočiti u pomoć, što bi moglo izazvati rascjep u desničarskom opozicionom bloku.

Bonus video: