Bankar Mario Dragi dobio podršku za formiranje vlade Italije

Dragi (73) ove nedjelje je razgovarao sa predstavnicima političkih partija, a novi krug sastanaka se očekuje početkom sljedeće nedjelje, i tada bi trebalo da se priča o potencijalnim ministrima i idejama novog mandatara

5863 pregleda 0 komentar(a)
Dragi, Foto: Reuters
Dragi, Foto: Reuters

Nekadašnji predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi dobio je danas načelnu podršku dvije ključne partije za formiranje nove italijanske vlade koja će odlučivati o trošenju više od 200 milijardi evra koje Italija dobila od Evropske unije za oporavak ekonomije. I Pokret Pet zvjezdica (M5S) i desničarska Liga su najavile podršku Dragijevoj vladi, rekavši da su spremne da za dobrobit države ostave po strani svoje rivalstvo.

Dragi (73) ove nedjelje je razgovarao sa predstavnicima političkih partija, a novi krug sastanaka se očekuje početkom sljedeće nedjelje, i tada bi trebalo da se priča o potencijalnim ministrima i idejama novog mandatara.

Očekuje se da će Dragi razgovarati i sa sindikatima, lobistima i predstavnicima nevladinog sektora. Predsjednik Italije Serđo Matarela je ove nedjelje Dragiju povjerio mandat za formiranje vlade nakon što je dosadašnji premijer Đuzepe Konte podnio ostavku jer je izgubio podršku ključnog koalicionog partnera.

Dragi je već dobio podršku Demokratske partije, stranke Silvija Berluskonija Napred Italijo (Forza Italia) i još dve stranke. Lideri M5S i Lige, Vito Krimi i Mateo Salvini, posle sastanka s Dragijem su izjavili da će raditi u interesu Italije, koja je među najpogođenijima koronavirusom u Evropi.

Bonus video: