Opravdanja koja iznose svima vjerovatno zvuče poznato

I u Njemačkoj se vakcinišu preko reda: Političari, sveštenici, direktori bolnica, policajci...

Redosljed vakcinisanja u Njemačkoj jasno je regulisan uredbom Saveznog ministarstva zdravlja: prve su na redu osobe starije od 80 godina, kao i one koje imaju posebno visok rizik od zaraze jer rade u bolnicama, ljekarskim ordinacijama, u ustanovama za njegu starijih i bolesnih ili u centrima za vakcinaciju

4152 pregleda 4 komentar(a)
Njemačka- koronavirus vakcinacija, Foto: Shutterstock
Njemačka- koronavirus vakcinacija, Foto: Shutterstock

U Njemačkoj ovih dana na vidjelo izlazi sve više slučajeva vakcinisanja preko reda.

Prednjače političari i raznorazni zvaničnici. Opravdanja koja iznose svima vjerovatno zvuče poznato.

Redosljed vakcinisanja u Njemačkoj jasno je regulisan uredbom Saveznog ministarstva zdravlja: prve su na redu osobe starije od 80 godina, kao i one koje imaju posebno visok rizik od zaraze jer rade u bolnicama, ljekarskim ordinacijama, u ustanovama za njegu starijih i bolesnih ili u centrima za vakcinaciju.

Njemačka novinska agencija (dpa) piše da se ova uredba krši u čak devet saveznih pokrajina i navodi da se u većini slučajeva to opravdava sljedećim razlogom: na kraju dana preostale su doze vakcina pa nisu htjeli da ih bace. Vakcina, naime, najprije mora da se pripremi i razblaži, a potom može da se koristi samo još nekoliko sati.

Uredbu najviše krše lokalni političari

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već u januaru je postalo poznato nekoliko slučajeva lokalnih političara koji su vakcinisani mnogo ranije nego što je bio njihov red.

Između ostalih, to su učinili i sadašnji i bivši gradonačelnici Henefa, kao i gradonačelnik Vahtberga. I u Bavarskoj, Donjoj Saksoniji, Brandenburgu i mnogim drugim pokrajinama više lokalnih političara takođe se vakcinisalo preko reda.

Prema riječima gradonačelnika u Haleu, tamo su prvo pokušali da preostale doze daju ljudima iz prve prioritetne grupe.

Nakon što im to nije uspjelo, izabrali su osobe po načelu „slučajnog uzorka“, a među njima su, igrom slučaja, bili on i deset gradskih odbornika.

Okružni odbornik Zala vakcinisao se u decembru, jer je, kaže, bio na konsultacijama u klinici koja je upravo vakcinisala svoje zaposlene. Jedna doza je preostala, a niko drugi od zaposlenih ni pacijenata nije htio da se vakciniše, objasnio je odbornik.

Biskup, šef Crvenog krsta, direktori bolnica…

Augsburški biskup Bertram Majer i njegov generalni vikar takođe su vakcinisani. Biskupija je to opravdala time što obojica rade kao dušebrižnici u domovima za stare.

Krajem januara vakcinisani su i članovi uprave u bolnicama u Bremenu i Bad Vildungenu, prije svih ljekara i ostalog medicinskog osoblja.

Klinika je to opravdala činjenicom da rukovodstvo mora da ostane sposobno za djelovanje u hitnim slučajevima.

Krajem januara u Hamburgu je vakcinisano 102 vatrogasca i dva policajca. Zaposleni u kriznom štabu i zdravstvenim vlastima takođe su vakcinisani, uključujući i pokrajinskog savjetnika za socijalna pitanja.

U okrugu Štendal u Saksoniji-Anhalt vakcinisano je 330 policajaca iako spadaju tek u drugu prioritetnu grupu.

A i gotovo 400 policajaca u Saksoniji vakcinisano je prije nego što bi inače došli na red.

Vakcinacija preko reda za sada je imala ozbiljne posljedice samo po Haralda Krigera (63), šefa Crvenog krsta u Hamburg-Harburgu.

On, kao i ostali zaposleni koji nisu radili na terenu, dobili su vakcinu, pa je Kriger, kao odgovorna osoba, dobio i otkaz.

Crveni krst Harburga organizuje mobilne timove za vakcinisanje zaposlenih i štićenika u staračkim domovima.

Harald Kriger je 36 godina bio direktor Crvenog krsta u Harburgu i ima je još dvije godine do penzije.

Jens Špan: Na nama je da pružimo dobar primjer

Savezni ministar zdravlja Jens Špan (CDU) u međuvremenu je prokomentarisao tu pojavu.

Prioriteti koji su određeni i oni dalje važe, rekao je Špan i dodao: „Istovremeno – a ova rečenica je nova u pravilniku o vakcinisanju – u pojedinačnim slučajevima kada je u večernjim satima neophodno izbjeći bacanje vakcine, može se odstupiti od uredbe“.

Ponekad, ako se ljudi ne pojave u zakazanom terminu, ostaje vakcina koje ne bi trebalo baciti.

„Ipak, i za takve slučajeve trebalo bi imati sistem koji uzima u obzir uredbu o vakcinaciji“, rekao je Špan.

„Na nama je da pružimo dobar primjer i, ako treba, da stanemo na kraj reda“, naglasio je ministar.

U njemačkim pokrajinama se različito ophode s viškom vakcina na kraju dana.

Tako su se ponegdje preostale doze davale hitnim službama i osoblju koje sprovodi vakcinaciju, a neki centri za vakcinisanje napravili su spiskove kandidata koji još nisu na redu, ali su u prvoj grupi prioriteta.

A u Ulmu, na primjer, svakog dana pripremaju samo 90 odsto planiranih doza.

Ostatak vakcina se priprema samo po narudžbi. U Berlinu preostale doze idu timovima za vakcinaciju – a to bi u krajnjem slučaju moglo da obuhvati i policajce.

Njemačka Fondacija za zaštitu pacijenata zahtijeva stroge kazne za one koji krše pravila.

„Obrazloženje je uvijek isto: suvišne vakcine bi inače morale da se bacaju“, rekao je predsjednik Fondacije Ojgen Briš.

On se zalaže za drastične kazne za prekršioce: novčanu ili čak i zatvorsku kaznu.

Takođe smatra da bi trebalo formirati alternativne spiskove osoba koje još nisu na redu, ali spadaju u prioritetnu grupu.