Valensa moli EU da kazni Poljsku za neodgovornu vlast partije Kačinjskog

Valensa, legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom totalitarnom režimu, podržao je da Evropska komisija pokrene, kako se očekuje u srijedu, dalje mjere protiv Poljske iz člana 7 Osnovnog sporazuma EU i da zvanično predloži da Savet EU proglasi da u Poljskoj ne funkcioniše valjano pravna država
1 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2017. 12:08h

Bivši poljski predsjednik Leh Valensa, dobitnik Nobelove nagrade za mir, apelovao je na Evropsku uniju da kao prijatelj u nevolji pomogne Poljacima i da zaista krene u strogo kažnjavanje sadašnjih poljskih vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda zbog njihove neodgovorne vladavine, kao i zbog problema koje stvaraju i samoj EU.

"Jako molim EU i druge prijatelje Poljske da još odlučnije krenu u disciplinske mjere a poljske evroposlanike molim da odlučno podrže taj postupak Unije. U ovom slučaju to nije rad protiv Poljske. To je otpor neodgovornim postupcima poljske vlade prema vlastitom narodu i evropskoj zajednici", poručio je Valensa na Tviteru.

Valensa, legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom totalitarnom režimu, podržao je da Evropska komisija pokrene, kako se očekuje u srijedu, dalje mjere protiv Poljske iz člana 7 Osnovnog sporazuma EU i da zvanično predloži da Savet EU proglasi da u Poljskoj ne funkcioniše valjano pravna država.

Ukoliko bi za takvu osudu Poljske da krši osnovne vrijednosti EU glasale 22 članice EU usledio bi predlog sankcija, u najgorem slučaju Poljska bi ostala bez prava glasa u Uniji, ali za to je nužan konsenzus svih članica, s tim da je Mađarska već najavila da bi svakako stavila veto na bilo kakve sankcije za svog najbližeg saveznika u Višegradskoj grupi.

"Po mom mišljenju svako ko se zalaže za patriotizam i voli Poljsku dužan je da se odlučno ali mudro i nenasilno bori za promjenu tog groznog političkog sistema. Ne možemo da se složimo sa mnogim potezima te vlade, posebno kada pred očima cijelog svijeta polažu zakletvu na Ustav, moleći za pomoć boga a onda s predumišljajem krše njene principe", napisao je Valensa.

Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki, izjavio je sinoć da ukoliko EK u srijedu riješi da pokrene "atomsku opciju" člana 7 na čijem kraju država koja ugrožava osnovne vrijednosti EU kao što je pravna država ili demokratija može da ostane bez prava glasa, to će, kako je naglasio, biti suverena odluka EK.

"Vrlo rado ćemo voditi dijalog sa EK. Ali ako EK želi da pokrene neki od elemenata člana 7 protiv Poljske, naravno, to je njena suverena odluka. Nadam se da ćemo uprkos izvijesnim razmimoilaženjima u toku narednih 12 do 18 mjeseci uspjeti da dođemo do nekakvog načina za dalju saradnju", kazao je u ponedjeljak Moravjecki na konferenciji za novinare u Varšavi.

U januaru će se Moravjecki sastati sa šefom EK Žanom Klodom Junkerom da razgovara o reformi pravosudja koja je bila za EK kap koja je prelila čašu i koju će EK analizirati u srijedu.

Moravjecki, uspješni bankar, do sada donedavno vicepremijer za razvoj i ministar finansija zamijenio je nedavno na čelu poljske vlade premijerku Beatu Šidlo kao pokušaj vladajućih poljskih konzervativaca da pokaže više predusretljivosti prema EU, ali i on je saopštio u ponedjeljak da Varšava nema namjeru da moljaka EU da je ne kazni, već sa Briselom vodi dijalog kao ravnopravni sa ravnopravnim.

Bonus video: