EU i države članice: Neophodno da sjutrašnji izbori na Kosovu budu transparentni...

"Vjerujemo da će nova Skupština brzo izabrati predsjednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost Kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU", dodaje se u izjavi

6354 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šef Kancelarije Evropske unije i čelnici misija država članica EU na Kosovu su sa "velikom pažnjom" pratili pripreme za sjutrašnje prevremene parlamentarne izbore i naveli da oni moraju da budu "transparentni, pouzdani i inkluzivni".

U izjavi kancelarije EU na Kosovu, pozvane su "sve relevantne kosovske institucije da postupaju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i sudstva. Podstičemo građane Kosova da iskoriste svoje pravo glasa uz poštovanje svih mjera protiv pandemije kovid-19".

Dodaje se da je EU na Kosovo poslala Stručnu misiju za izbore (SMI) koja podrazumijeva ceo proces pripreme izbora, glasanja i brojanja glasova, uključujući i fazu namijenjenu eventualnim žalbama"

"Osim toga, mi, diplomate iz Kancelarije EU i predstavništava zemalja članica EU, zajedno sa drugim međunarodnim kolegama, tesno ćemo pratiti izborni proces na dan izbora posjećivanjem biračkih mjesta. Takođe pozdravljamo i podržavamo napore organizacija civilnog društva na Kosovu u pogledu posmatranja izborne kampanje i procesa na dan izbora", navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da se raduju razgovorima sa kosovskim organima o primjeni preporuka iz izvještaja misija Evropske unije za posmatranje izbora nakon izbora i pozivaju sve strane da ubrzaju rad poslije izbora da bi se te preporuke primijenile.

"Vjerujemo da će nova Skupština brzo izabrati predsjednika i da će se formirati nova vlada, blagovremeno, da bi se promovisale dalje reforme i razvoj, povela borba protiv korupcije, ojačala vladavina prava i uznapredovala evropska budućnost Kosova, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU", dodaje se u izjavi.

Sjutra se na Kosovu održavaju prevremeni parlamentarni izbori, na kojima će biti izabran osmi saziv Skupštine Kosova.

Danas je na Kosovu dan izborne tišine.

Bonus video: