vipše od 50 zemalja odobrilo vakcinu

Univerzitet Oksford će testirati učinak svoje vakcine kod djece

U današnjoj najavi testiranje navodi se da Univerzitet nastoji da angažuje 300 volontera starosti između šest i 17 godina, njih do 240 će primiti kovid vakcinu a ostali kontrolnu vakcinu za meningitis

5259 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Univerzitet Oksford planira prvi put da testira učinak antikovid vakcina kod djece, čime će se pridružiti drugim proizvođačima vakcina koji procjenjuju da li je njihova vakcina protiv koronavirusa efikasna na mladim ljudima.

U današnjoj najavi testiranje navodi se da Univerzitet nastoji da angažuje 300 volontera starosti između šest i 17 godina, njih do 240 će primiti kovid vakcinu a ostali kontrolnu vakcinu za meningitis.

Endru Polard, glavni istraživač Univerziteta Oksford, kaže da iako većina djece ne oboli teško od kovida-19 važno je da se utvrdi sigurnost i imuni odgovor vakcine kod djece i mladih, jer bi djeci mogla da koristi vakcinacija.

Regulatorna tijela u više od 50 zemalja odobrila su upotrebu vakcine Oksford koju poizvodi i distribuira farmaceutska firma AstraZeneka, za upotrebu na osobama starijim od 18 godina.

I druge farmaceutske firme testiraju vakcine protiv kovida-19 na deci. Fajzer čija vakcina je već odobrena za upotrebu na osobama starim 16 godina i više počela je testiranje vakcina na djeci od 12 godina u oktobru. Moderna je u decembru počela testiranje takođe na djeci s najmanje 12 godina.

Polard je rekao da testiranje koje vrši Oksford može da pomogne tvorcima politike da odluče da li u jednom trenutku žele da prošire program masovne vakcinacije na decu dok pokušavaju da osiguraju bezbjednost škola i da se bore protiv širenja virusa u široj populaciji.

"Za većinu djece kovid zaista nije veliki problem. Međutim svakako je moguće da se može razmatrati šira upotreba (vakcine) da bi se pokušalo zaustavljanje napredovanja pandemije u budućnosti, tako da ovde samo pokušavamo da ustanovim podatke koji bi to podržali ukoliko tvorci politike žele da idu u tom smjeru", rekao je Polard.