Zdravstvena agencija EU: Države da se pozabave "umorom od pandemije"

ECDC je saopštio da pojava novih varijanti virusa u Evropi predstavlja posebnu zabrinutost i mogla bi poništiti pad broja zaraženih slučajeva na kontinentu posljednjih sedmica

11186 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdravstvena agencija Evropske unije (EU) pozvala je države da se pozabave onim što oni nazivaju "umorom od pandemije", što dovodi do sve većih protesta i nespremnosti ljudi da slijede restrikcije.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je u ponedjeljak 15. februara da je pravilno rješavanje umora od pandemije "stvar hitnosti ako se žele izbjeći dalji talasi infekcije".

Agencija sa sjedištem u Stokholmu navodi da bi vlade trebale naglasiti rizik od više zaraženih i smrtnih slučajeva ako se zanemare higijenske mjere i biti transparentne u pogledu neizvjesnosti u vezi s pitanjima poput uvođenja vakcina, što je pobudilo široku nadu u skori kraj lokdauna, javlja AP.

ECDC je saopštio da pojava novih varijanti virusa u Evropi predstavlja posebnu zabrinutost i mogla bi poništiti pad broja zaraženih slučajeva na kontinentu posljednjih sedmica.

Agencija je preporučila da bi zemlje trebale povećati sekvenciranje ispitivanja uzoraka za varijante, upozoravajući da analiza sugeriše ukoliko se pandemijske restrikcije poput nošenja maski ne nastave ili pojačaju tokom narednih mjeseci, "značajan porast slučajeva i smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19" u Evropi može se očekivati.

Bonus video: