AFP: Ako Putin pobijedi, a najvjerovatnije hoće, zacementiraće se na vlasti poput Staljina

AFP da se može dogoditi da se za predsjednika Rusije kandiduju i Genadij Zjuganov i Vladimir Žirinovski koje Kremlj toleriše, jer su obojica najavili da će to učiniti
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2017. 11:34h

U Moskvi raspisani predsednički izbori koji će se u Rusiji održati 18. marta.

Agencije procjenjuju da aktuelni predsjednik Vladimir Putin nema konkurenciju.

Kako navodi agencija AFP prema posljednjim istraživanjima javnog mnjenja, Putin trenutno može da računa na podršku od 58 odsto birača. Iako je to pad u odnosu na decembar 2007, kada ga je podržalo 75 odsto Rusa, Putin za sada nema ozbiljnog konkurenta, prenosi B92.

Ako pobijedi, a najvjerovatnije da hoće, zacementiraće se na vlasti do 2024. i tako postati lider sa najviše godina provedenih na čelnoj poziciji Rusije, poput Staljina, ocjenjuje AFP i podsjeća da je on kao prvi direktno izabrani predsjednik Rusije, na vlast došao 2000. godine.

Prošle sedmice iz Centralne izborne komisije je saopšteno da su do sada najavljene 23 kandidature. AFP pak navodi da nijedan kandidat nije ni blizu mogućnosti da stigne Putina.

Lideru opozicije Alekseju Navaljnom zabranjeno je da se kandiduje, a Ksenija Sobčak ima male šanse. Nije međutim isključena ni mogućnost dodatnih kandidatura.

Na primjer, navodi AFP, može se dogoditi da se za predsjednika Rusije kandiduju i Genadij Zjuganov i Vladimir Žirinovski koje Kremlj toleriše, jer su obojica najavili da će to učiniti.

Na velikoj godišnjoj konferenciji za medije, na kojoj se akreditovalo 1.640 novinara iz cijelog sveta, Putin je i sam rekao, obrazlažući svoju kandidaturu, da nema konkurenciju.

Bonus video: