Zbog mutacija virusa EU prilagođava strategiju vakcinacije

Prema Ursuli fon der Lajen, ne postoje bilateralni ugovori o snabdijevanju između država-članica EU i zapadnih proizvođača vakcina. Njemačka vlada je, inače, još prije Božića najavila kupovinu dodatnih 30 miliona doza, ali taj dogovor može se realizovati tek kada svi ugovori o snabdijevanju sa EU budu ispunjen

2594 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sve mora biti brže – to je moto Brisela. Evropska komisija želi da ubrza razvoj, ali i proces odobravanja vakcina prilagođenih mutacijama korone. I želi da uči na greškama.

Poslije oštrih kritika nekih država-članica EU zbog strategije vakcinacije, ali i spora sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneka oko nestalih isporuka, Evropska komisija sada hoće da napravi iskorak. Predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen ovoga puta želi da djeluje pronicljivije nego prošlog ljeta, prilikom dogovaranja nabavke 2,6 milijardi doza vakcina.

Poslije konsultacija sa Komisijom u Briselu, predsjednica je saopštila da Evropska unija želi da promoviše i finansira razvoj, proizvodnju i isporuku vakcina prilagođenih novim varijantama virusa iz Velike Britanije, Južne Afrike i Latinske Amerike. Pored toga, komesarka za zdravlje EU Stela Kirjakides saopštila je da je sa Modernom potpisan ugovor o nabavci dodatnih 300 miliona doza vakcina.

Odobrenja po hitnom postupku

Stela Kirjakides takođe je najavila da će EU do kraja marta dozvoliti takozvana „hitna odobrenja“ za nove vakcine, a sve s ciljem da se proces odobravanja ubrza. Do sada je Evropska agencija za ljekove (EMA) vakcinama izdavala „uslovno odobrenje za stavljanje u promet“, a to traje duže od odobrenja po hitnom postupku. Upravo tu prečicu odabrali su Velika Britanija, Izrael i SAD, i sve te zemlje u stanju su da brže vakcinišu nego Evropska unija.

Očekuje se da će šefovi država i vlada zemalja Unije dozvoliti takva hitna odobrenja na samitu sljedeće nedjelje. Odobrenje u EMA trenutno čeka vakcina američke kompanije Džonson i Džonson, i to bi bila četvrta vakcina sa odobrenjem u EU, nakon Bajontek/Fajzera, AstraZeneke i Moderne.

Ruske i kineske kompanije do sada nisu podnijele zahtjev za odobrenje u EU, potvrdila je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirjakides. Mađarska je prva država-članica Unije koja je počela da koristi rusku vakcinu, a prva pošiljka kineskih vakcina stigla je u Budimpeštu u utorak (16.2). Premijer Viktor Orban kritikovao je strategiju vakcinacije Evropske komisije kao presporu. Mađarska je te vakcine odobrila po hitnom postupku, a to je put kojim bi mogle da krenu i druge države-članice. Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorena je za rusku vakcinu, ali, kako je naglasila, samo kada je odobri EMA.

Odobrenja slično kao i sa vakcinama protiv gripa

U svakom slučaju, EMA bi trebalo da vakcine prilagođene varijantama i mutacijama virusa odobrava po skraćenom postupku, najavila je predsjednica Evropske komisije Fon der Lajen. Ne bi moralo ponovo da se prolazi kroz čitav proces kontrole opsežnih studija i masovnih testiranja, jer bi se postupak zasnivao na već odobrenim vakcinama, kaže Fon der Lajen. „To je sličan pristup kao i sa vakcinama protiv gripa“.

Do sada je sedam miliona ljudi u Evropskoj uniji dobilo potrebne dvije doze vakcine. Nabavljeno je 33 miliona doza, a oko 22 miliona već je upotrijebljeno. Predsjednica Evropske komisije obećava da će proizvodnja dosadašnjih dobavljača biti intenzivirana. „Sada znamo gdje su uska grla i dosta toga smo naučili“, rekla je Fon der Lajen.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tjeri Breton prošle nedjelje posjetio je belgijsku fabriku kompanije AstraZeneka. Tamo je proizvodnja vakcina sada mnogo veća, tako da se mogu riješiti i problemi sa isporukama. „Za vratom sam im svaki dan, u to možete biti sigurni“, rekao je Breton.

„Hera-inkubator“ bi trebalo da pomogne

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen želi da Uniju što bolje pripremi za sljedeću fazu pandemije. Da bi se nosili sa novim varijantama virusa, prije svega se mora bolje uočiti njihovo širenje. Testiranja u potrazi za novim varijantama korone zato se moraju značajno poboljšati. Cilj je da se na mutacije provjeri pet odsto svih pozitivno testiranih – do sada je provjeravano samo jedam odsto. U cilju takvog, boljeg praćenja širenja mutacija, EU namjerava da potroši 75 miliona eura.

U okviru nove institucije, koju EU naziva „Hera-inkubator“, trebalo bi da blisko sarađuju nadležni, naučnici i proizvođači s ciljem da se razmenjuju rezultati istraživanja i proširuju proizvodni kapaciteti. Srednjoročno gledano, EU želi da stvori proizvodne pogone u Evropi koji će moći brže da proizvode velike količine vakcina u slučaju budućih pandemija. Za to je namijenjeno 150 miliona eura.

Komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton upozorava da se moramo pripremiti za opasnosti koje još nisu poznate. „Potrebna nam je mreža od najmanje 16 fabrika koje mogu da proizvode vakcine u Evropi“.

Nezamislivo da države-članice same kupuju vakcine

„Evropska unija se držala zajedno i nastaviće da se drži zajedno kada je reč o borbi protiv mutiranih virusa“, samouvjereno je izjavila Ursula fon der Lajen. Predsjednica Komisije insistira na tome da je za države-članice nezamislivo da samostalno kupuju vakcine. Manje države bi, bez velike tržišne moći EU, ostale praznih ruku. Zvaničnici Komisije kažu da je bolje i ne razmišljati kakve bi bile rasprave u EU da je npr. Njemačka kupila mnogo vakcina, a Bugarska ništa.

Prema Ursuli fon der Lajen, ne postoje bilateralni ugovori o snabdijevanju između država-članica EU i zapadnih proizvođača vakcina. Njemačka vlada je, inače, još prije Božića najavila kupovinu dodatnih 30 miliona doza, ali taj dogovor može se realizovati tek kada svi ugovori o snabdijevanju sa EU budu ispunjeni.

Bonus video: