Brisel brani novinarku od Janše

EK osudila kritike koje je slovenački premijer uputio zbog članka o ugrožavanju medijskih sloboda

5642 pregleda 1 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Evropska komisija juče je osudila kritike koje je slovenački premijer Janez Janša uputio novinarki zbog članka u kojem je navela da su medijske slobode pod pritiskom u njegovoj zemlji.

U tvitu, Janša je optužio novinarku portala „Politiko“ Lili Bajer da je lagala u članku pod naslovom „Unutar slovenačkog rata sa medijima“, u kojem je citirala novinare i nadzorne agencije koji tvrde da Janša stvara klimu straha u medijima.

„Pa, Lili Bajer je instruisana da ne govori istunu, pa je citirala uglavnom „nepoznate“ izvore iz ekstremne ljevice i namjerno zanemarila izvore sa imenom i integritetom“, objavio je Janša na engleskom jeziku.

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans je odgovorio tvitom:

„Ponižavanje, prijetnje ili napadi na novinare su direktni napad na slobodne medije. Zbog toga novinari poput Lili Bajer zaslužuju našu podršku“.

Visoki članovi Evropskog parlamenta takođe su stali u odbranu Bajerove, uključujući i bivšeg belgijskoj premijera Gija Verhofštata, optužujući Janšu za maltretiranje.

Janša je odgovorio tvitom: „Gij Verhofštat, mi smo odgovorili na sva njena pitanja, a Politiko je ignorisao sve naše odgovore. Ko tu koga maltretira?“ Slovenija u julu preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU.

EK se već sukobila sa nacionalističkim vladama u Mađarskoj i Poljskoj oko ograničavanja nezavisnosti medija i obećala je konkretne preporuke o bezbjednosti novinara kasnije ove godine.

Bonus video: