evropska služba za atmosferska osmatranja

U Evropu tokom vikenda stiže oblak pijeska iz Sahare

Novi veliki i gusti oblah saharske prašine kreće se ka sjeveru i treba da stigne do nekih djelova Evrope tokom vikenda i početkom iduće nedjelje

3613 pregleda 102 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Evropu će tokom vikenda ponovo stići oblak pijeska iz Sahare, ali se još ne zna da li će biti vidljiv golim okom kao što je to bio slučaj sa oblakom prašine koji se kretao Evropom početkom februara, saopštila je evropska služba za atmosferska osmatranja Kopernikus.

U prvom vikendu februara nebo je bilo obojeno žućkastom oker bojom, posebno na jugu i istoku Francuske, gdje je prošao oblak prašine izazvan peščanom olujom u Alžiru koji su vjetrovi ponijeli ka sjeveru. Zbog ovog oblaka znatno je pogoršan kvalitet vazduha u oblastima preko kojih se kretao.

Novi veliki i gusti oblah saharske prašine kreće se ka sjeveru i treba da stigne do nekih djelova Evrope tokom vikenda i početkom iduće nedjelje, saopštio je Kopernikus.

Glavni dio oblaka trebalo bi da se koncentriše na istoku Španije i sjeveru Francuske, ali bi oblak mogao da stigne i do Norveške.

Oblaci pustinjske prašine mogu da oboje nebo u crveno, ograniče vidljivost i prekriju vozila i prozore naslagama prašine, ali je sada teško kvantitativno predvidjeti puni uticaj četiri ili pet dana unaprijed, dodaje se u saopštenju.

Kopernikus ipak predviđa pogoršanje kvaliteta vazduha u Španiji, Francuskoj i možda u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa, upozoravajući na negativan uticaj prašine na respiratorne puteve.

Kada se to dogodilo u Evropi između 4. i 8. februara izazvane su naslage od više mikrograma čestica po metru kvadratnom na velikom dijelu juga Evrope, što je količina više stotina puta veća od prosječne, saopštio je tada Kopernikus.