Britanska vlada: Namjeravamo da omogućimo vakcinu svim odraslim stanovnicima do 31. jula

Cilj je da svi stariji od 50 godina ili osobe sa nekim postojećim oboljenjima, dobiju prvu vakcinu do 15. aprila, pomjerajući prethodni rok koji je bio 1 maja

6532 pregleda 1 komentar(a)
Britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters
Britanski premijer Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanska vlada najavila je da namjerava da omogući svakom odraslom stanovniku da dobije prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do 31. jula, mjesec dana ranije nego što je prethodno ciljano.

Cilj je da svi stariji od 50 godina ili osobe sa nekim postojećim oboljenjima, dobiju prvu vakcinu do 15. aprila, pomjerajući prethodni rok koji je bio 1 maja.

Proizvođači dvije vakcine koje Britanija koristi Fajzer i AstraZeneka, imali su probleme sa snabdijevanjem u Evropi, međutim britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je danas da misle da sada imaju dovoljno zaliha da ubrzaju kampanju vakcinacije.

Više od 17,2 miliona ljudi dobilo je prvu od dvije doze vakcine od kada je počela kampanja imunizacije u Britaniji 8. decembra.

Britanski premijer Boris Džonson danas se sastaje sa višim ministrima da finalizuje "mapu puta" ka postepenom izlasku iz nacionalnog zaključavanja, a te mjere treba da objavi sjutra.

U Britaniji je od koronavirusa umrlo više od 120.000 ljudi, najviše od svih zemalja u Evropi.

Bonus video: