ISTORIJSKE KOMPARACIJE ZVANIČNIKA BRITANIJE I RUSIJE

Džonson: Rusija kao Sparta; Zaharova: Džonson bi mogao da vidi VB kao Lezbos

"Ratovi između Atine i Sparte oslabili su klasičnu Grčku, što su iskoristili Persijanci i Makedonci. Današnje zavade, koje je posijao i razvio Zapad, uključujući na evropskom kontinentu, bez sumnje, oslabile su zapadnu civilizaciju i izložili je prijetnjama poput, na primjer, Islamske države", navela je Zaharova
82 pregleda 5 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Twitter
Marija Zaharova, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.12.2017. 15:00h

Šef britanske diplomatije Boris Džonson uporedio je Rusiju sa Spartom, na šta je reagovala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla da Rusija nikad nije bila "militaristička zemlja", za razliku od evropskih država. prenosi Tanjug.

U intervjuu za Sandej Tajms, Džonson je rekao da je Atina "pandan SAD i Zapada", a Rusiju je uporedio sa "zatvorenom, opakom, militarističkom, i antidemokratskom Spartom", ali je rekao da zemlje treba da sarađuju.

"Poređenje nije tačno. Ne čak ni zato što Rusija nikad nije bila 'militaristička' zemlja, za razliku od evropskih zemalja. Suština u razlici između Atine i Sparte bila je oligarhija kao osnovna stuktura ove druge. Ne mislim da je moguće zamisliti ikakavu veću oligarhiju od Velike Britanije", navela je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku.

Zaharova se, ipak, saglasila sa drugom izjavom britanskog ministra spoljnih poslova.

"Ratovi između Atine i Sparte oslabili su klasičnu Grčku, što su iskoristili Persijanci i Makedonci. Današnje zavade, koje je posijao i razvio Zapad, uključujući na evropskom kontinentu, bez sumnje, oslabile su zapadnu civilizaciju i izložili je prijetnjama poput, na primjer, Islamske države", navela je Zaharova.

Ona je dodala da igra "neozbiljnih istorijskih poređenja", sličnih onima koje je povukao Džonson, može da ga odvede još dalje, te da jednog dana, kako je rekla, "on tako kreativan i izvanredan, vidi u svojoj zemlji, na primjer, ostrvo Lezbos".

Preporučujemo za Vas