"VOLIO BIH DA IH VIDIM NA VLASTI, ALI"

Bler: Laburisti da spriječe Bregzit po cijenu gubitka narednih izbora

Bler je rekao da bi laburisti ispravno postupili da su su se suprotstavili Bregzitu i dodao da bi takva njihova pozicija izazvala podjele kod najvećeg rivala, Konzervativne stranke
1 komentar(a)
Toni Bler, Foto: Reuters
Toni Bler, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.12.2017. 14:03h

Nekadašnji britanski premijer i bivši lider Laburističke partije Toni Bler izjavio je da bi prioritet te stranke trebalo da bude zaustavljanje izlaska Velike Britanije iz EU (Bregzit), čak i po cijenu gubitka narednih izbora.

"Volio bih da vidim laburiste na vlasti. Ali mislim da je sada ključni državni prioritet da se spriječi Bregzit. Stavio bih to iznad svega drugog u ovom trenutku", kazao je Bler u intervjuu za Gardijan.

Bler je rekao da bi laburisti ispravno postupili da su su se suprotstavili Bregzitu i dodao da bi takva njihova pozicija izazvala podjele kod najvećeg rivala, Konzervativne stranke.

On je naveo da vjeruje da je "stopiranje Bregzita put ka osvajanju vlasti" za laburiste i odbacio stav da je njihovo prihvatanje rezultata referenduma o Bregzitu bilo neophodno kako bi izbegli rizik od gubitka podrške u starim industrijskim uporištima.

Britanski premijer od 1997. do 2007. godine naveo je da razumije "veoma pragmatičnu poziciju" koju su laburisti zauzeli kako bi izbjegli da budu označeni kao anti-Bregzit partija, ali da su se zbog toga našli u istoj poziciji kao konzervativci, zalažući se za napuštanje EU, ali uz održavanje bliskih trgovinskih veza.

Bler je kazao i da će laburisti Džeremija Korbina na sledećim izborima imati znatno teži zadatak nego na prethodnim, koje su izgubili, navodeći da su konzervativci Tereze Mej pred izbore 8. juna vodili "najnekompetentniju kampanju" od svih koje je do sada vidio.

On je prethodno izjavio da aktivno radi na zaustavljanju izlaska Velike Britanije iz EU, rekavši da taj proces "nije gotov dok ne bude gotov", prenosi Indipendent.

Britanci su na referendumu 23. juna 2016. godine odlučili da napuste EU, a proces izlaska treba da bude okončan do marta 2019. godine.

Preporučujemo za Vas