Sporne kontrole na unutrašnjim granicama EU

Zaštita od širenja mutirane varijante virusa mogla se postići s manje drastičnim mjerama, navodi se u pismu. Navedene države EU sada imaju deset dana da reaguju na optužbe Evropske komisije, potvrdio je jedan portparol Komisije u Briselu

3070 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Šest zemalja Evropske unije koje su uvele granične kontrole pretjerale su u borbi protiv mutanata korone, smatra Evropska komisija. Njemačka tu kritiku odbacuje i traži uvođenje potvrda o vakcinaciji.

Njemačka je do 3. marta produžila striktna ograničenja za one koji ulaze iz Češke, Slovačke i austrijskog Tirola. To je odlučeno na sjednici u utorak (23.2). Na granici s Češkom na snazi je potpuna zabrana ulaska. Postoji nekoliko izuzetaka za vozače kamiona i sistemski relevantne osobe koje voze iz jedne u drugu zemlju. Te stalne granične kontrole, za koje njemačka vlada vjeruje da će spriječiti širenje britanskog soja korone u Bavarskoj i Saksoniji, smetaju Evropskoj komisiji u Briselu.

Komisija je u ponedeljak uputila žalbe na adrese Njemačke i pet drugih zemalja-članica EU (Finske, Danske, Švedske, Mađarske i Belgije), kritikujući granične kontrole i nazivajući ih „nesrazmjernim“ i „diskriminirajućim“. Zaštita od širenja mutirane varijante virusa mogla se postići s manje drastičnim mjerama, navodi se u pismu. Navedene države EU sada imaju deset dana da reaguju na optužbe Evropske komisije, potvrdio je jedan portparol Komisije u Briselu.

Njemačka odbacuje navode EU

Njemačkoj saveznoj vladi nije trebalo mnogo vremena za odgovor. Državni ministar za pitanja EU u Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot reagovao je s ogorčenjem. „Odbacujem optužbu da se ne pridržavamo zakona EU“, rekao je Rot uoči video-konferencije sa svojim koleginicama i kolegama. Evropska komisija kritikovala je to što Njemačka i ostalih pet zemalja prekoračuju preporuke koje su one same usvojile u januaru.

„Pridržavamo se šengenskih pravila“, rekao je državni ministar Rot. Prema tim pravilima propisano je da nema stalnih provjera osoba na unutrašnjim granicama između 26 zemalja-članica, ali i da su mogući privremeni izuzeci – samo ukoliko su opravdani, ako se prijave Evropskoj komisiji i kada se dovoljno obrazlože.

Na adresu EU odmah je stigla kritika i iz njemačke pokrajine Bavarske. „Granična kontrola nije nesrazmjerna, ona je neophodna“, saopšteno je iz sjedišta bavarske vlade u Minhenu. Sedmodnevna incidencija u nekim djelovima Češke iznosi 1.400 novozaraženih na 100.000 stanovnika, rekao je Florijan Hermann, šef Ureda bavarske vlade. Taj rizik trebalo bi shvatiti krajnje ozbiljno. Testiranje vozača kamiona na granicama, a što je kritikovala EU, je „neophodno, jer je mobilnost problem kada imate pandemiju“.

Granica s Francuskom trebalo bi da ostane otvorena

Istovremeno, granica Njemačke s Francuskom trebalo bi da ostane otvorena, tvrdi državni ministar Mihael Rot nakon razgovora s predstavnicima Francuske o opasnosti koje sa sobom nosi južnoafrički mutant, a koji se pojavio na sjeveroistoku te zemlje. „Njemačke pokrajine koje se graniče sa Francuskom, izričito su tražile da se ne uvodi kontrola granica. Time su jasno stavile do znanja da ne žele da dođe do de fakto zatvaranja granice“, rekao je Rot.

On je naglasio i da se situacija sa Francuskom razlikuje od one između Bavarske i Češke. „Nadamo se da ćemo uspjeti da opravdamo posebnu važnost francusko-njemačkog pograničnog regiona za čitavu Evropu, jer su život i rad u tom regionu toliko usko isprepleteni, kao u malo kojoj pograničnoj oblasti u sastavu EU“, rekao je Mihael Rot.

Rot je dodao da su u toku pregovori sa Francuskom o usklađivanju mjera s obije strane granice – jer u Njemačkoj su, na primjer, prodavnice zatvorene, a u Francuskoj otvorene. U Francuskoj postoji policijski čas od 18:00, a u Njemačkoj nema takvih ograničenja kretanja. Međutim, kao krajnje sredstvo, premijer Saksonije Tobijas Hans (CDU) nije isključio zatvaranje granica s Francuskom ili Luksemburgom. U slučaju „velikih razlika“ u incidenciji, moralo bi tako da se postupi.

Gunđanje iz Bavarske

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn u više navrata se izjasnio protiv graničnih kontrola. Virus se ne može zaustaviti graničnim punktovima, naglasili su u intervjuima i Aselborn i evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides. Iz Bavarske se moglo čuti negodovanje premijera Markusa Södera, koji je prilikom uvođenja granične kontrole rekao da bi EU trebalo da se brine o vakcinama i da ga pusti da nastavi svoj posao na granici.

Češka i Austrija proglasile su svaka za sebe djelove teritorije opasnim „područjima mutiranog koronavirusa“ i zatvorile ih iznutra. Pogođeni bavarski okruzi s visokim brojem slučajeva nisu izolovani od ostatka Bavarske.

Ministri za pitanja EU zemalja-članica održali su u Briselu još jedan sastanak na temu graničnih kontrola. O toj temi vjerovatno će razgovarati i šefovi država i vlada EU na video-samitu u četvrtak (25.2). Nakon iskustva iz proljeća 2020. godine s velikim gužvama u saobraćaju i poremećenim lancima snabdijevanja, više puta se obećavalo da na šengenskom području više neće biti zatvaranja granica. Međutim, Belgija je u potpunosti zatvorila svoje granice za „nepotrebne“ ulaske i izlaske. Portugalija je zatvorila granicu sa Španijom. Finska i Mađarska su se takođe zatvorile unutar svojih granica.

Potvrda o vakcinaciji za EU

Najkasnije na ljeto sve bi trebalo da bude potpuno drugačije. Zemlje EU koje masovnim turizmom zarađuju mnogo novca, poput Španije, Portugalije, Grčke, Italije i Francuske, žele da spasu turističku sezonu – ako je to ikako moguće. Grčka i Kipar prednjače i puštaju turiste koji mogu da dokažu da su vakcinisani protiv kovida 19. U međuvremenu su dostupne studije – posebno iz Izraela, države-pionira u vakcinisanju – koje pokazuju da vakcinisani više ne šire virus.

„To su predivne vijesti“, rekao je njemački državni ministar Mihael Rot. Zato se tema „potvrde o vakcinisanju“ mora ponovo staviti na dnevni red. Ne radi se o „privilegijama“ za vakcinisane ljude prilikom putovanja ili pristupu političkim, kulturnim i sportskim manifestacijama, već o normalnom „pravu na slobodu“.

EU će izdati jedinstvenu „propusnicu za one koji su vakcinisani“, samo je pitanje kada. „Kada vakcinišemo značajan broj naše populacije, moraćemo da odlučimo šta status vakcinisane osobe znači za mobilnost u Evropskoj uniji. U Briselu po tom pitanju apsolutno nema neslaganja“, tvrdi Mihael Rot.

Bonus video: