podržavaju izgradnju fabrike u Marburgu, koja bi proizvodila godišnje milijardu doza

EU: Brže vakcinisanje i vakcinacioni pasoš

Vakcinisanje u Evropskoj uniji trebalo bi da se ubrza, a kapaciteti proizvođača moraju da se povećaju, zaključili su šefovi država i vlada zemalja EU. A bilo je riječi i o uvođenju „evropskog pasoša“ za vakcinisane.

2767 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija želi finansijski da podrži prilagođavanje vakcina mutiranim virusima, a procedura davanja dozvole za upotrebu vakcine će se ubrzati. „To ima apsolutni prioritet“, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

„V i vratili se normalnom životu“, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kro.

U sedam članica Evropske unije raste broj zaraženih uprkos oštrim antipandemijskim merama, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. U ostalih 20 zemalja broj novozaraženih stagnira ili opada. Njemačka kancelarka Angela Merkel je zbog prisustva izuzetno zaraznih varijanti virusa već rekla da se Njemačka nalazi u trećem talasu.

Izgradnja kapaciteta

Šefovi država i vlada su na video konferenciji odobrili mjere koje je predložila Evropska komisija da bi se popravilo snabdijevanje vakcinama. EU podržava izgradnju nove fabrike vakcine u nemačkom Marburgu, koja bi proizvodila godišnje milijardu doza. Evropska komisija želi da koncentriše borbu protiv pandemija u novoj instituciji za „zdravstene vanredne situacije“ koja će se zvati Hera.

Zemlje članice EU su ponovo obećale da će da intenziviraju potragu za novim varijantama virusa, kako bi na vrijeme otkrili opasne mutacije.

Paralelno sa ovim virtuelnim samitom šefova država i vlada EU, u Briselu i u Evropskom parlamentu su bili šefovi šest koncerna koji snabdijevaju EU vakcinama. Oni su obećali da će učiniti sve da bi što prije isporučili vakcinu i da će sarađivati u prilagođavanju vakcine mutiranim virusima.

Vakcinacioni pasoš u „dogledno vrijeme“

Principijelno su se šefovi država i vlada zemalja EU složili da se uvede jedinstveni „pasoš“ sa potvrdom o vakcinisanju koji bi osobama koje ga posjeduju omogućio posjete nekim kulturnim ili sportskim zbivanjima kao i putovanja. Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da još nije donijeta politička odluka šta će takav dokument konkretno značiti.

„Ja nisam programerka“ odgovorila je njemačka kancelarka na konferenciji za medije u Berlinu, na pitanje novinara DW-a da li će elektronski vakcinacioni pasoš biti gotov do ljetnjeg raspusta.

„U dogledno vrijeme“ je jedina vremenska odrednica koju je Angela Merkle bila spremna da navede. Dodala je da će samo razvoj nacionalnih dokumenata o vakcinaciji koji bi se onda pretočili u jedan evropski, trajati tri meseca.

Najveći zagovornik ovog rješenja je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, a zdušno su ga podržavali kolege iz Grčke, Kipra i Španije. Kurc je uoči samita rekao da bi trebalo za vakcinisane osobe i osobe koje su probeolele koronu, uvesti „zeleni pasoš“ i tako omogućiti „dio slobode“ i „uređeni put nazad u normalan život širom Evrope“.

Putovanja sa testovima

Angela Merkel je dodala da to ne znači da će samo vakcinisane osobe moći da putuju. Granični saobraćaj u Evropi bi se mogao olakšati, ali će se eventualno zahtijevati potvrde o testiranju.

U osnovi, prepušta se članicama EU da odrede kako žele da koriste sertifikat o vakcinisanju.

„Vakcinacioni pasoš je politički neutralan“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsjednik demohrišćanskog poslaničkog kluba u Evropskom parlamentu Manfred Veber (CSU) zahtijeva da se reaguje hitno. Prema njemu bi to bio „birokratski košmar“ kada bi se već vakcinisanim ljudima naknadno dodjeljivao pasoš kojim se potvrđuje vakcinacija.

Vakcine za Afriku

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je predlog da Evropska unija izdvoji pet odsto kupljenih vakcina kao donaciju za siromašne zemlje Afrike. Njemačka kancelarka Angela Merkel je pozdravila tu inicijativu, ali se nije navela termin eventualnog početka te akcije.

Upravo su preko sistema Kovaks prve doze vakcina upućene u Ganu i Obalu Slonovače. „Ovo je globalna zaraza, svi moraju biti vakcinisani. Niko nije siguran, ako nisu svi sigurni“, kaže predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Mutacione oblasti“

Angela Merkel je naglasila da neće biti zatvaranja granice prema Francuskoj, iako je Francuska uvela zabranu izlaska iz zemlje i pojačano testiranje na granici prema Nemačkoj. Ali malogranični putnički i robni saobraćaj neće se ograničavati. Granične kontrole prema „mutacionim oblastima“ Tirolu i Češkoj ostaje na snazi. Angela Merkel je rekla: „U određenim slučajevima smo prisiljeni da uvedemo neka ograničenja“.

Evropska komisija je pogranične kontrole u Nemačkoj i još pet zemalja Evropske unije kritikovala kao „nesrazmjerne“ i kao „smetnju unutrašnjem tržištu“.

Preporučujemo za Vas