formirao "koruptivni pakt..."

Sarkozi osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije i trgovine uticajem

Malo je vjerovatno da će Sarkozi ići u zatvor jer su dvije godine zatvorske kazne odmah suspendovane, a jedna se može služiti i sa elektronskom nanogicom ili limitiranom kućnom pritvoru

29648 pregleda 305 reakcija 20 komentar(a)
Sarkozi, Foto: Reuters
Sarkozi, Foto: Reuters

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi osuđen je na tri godine zatvora zbog korupcije i trgovine uticajem.

U presudi se navodi da je formirao "koruptivni pakt sa svojim advokatom i bivšim visokim sudijom".

Malo je vjerovatno da će Sarkozi ići u zatvor jer su dvije godine zatvorske kazne odmah suspendovane, a jedna se može služiti i sa elektronskom nanogicom ili limitiranom kućnom pritvoru.

Šezdesetšestogodišni političar, koji je bio predsjednik od 2007. do 2012, osuđen je za to što je pokušao nelegalno da dobije informacije od višeg sudije 2014. godine u vezi s procesom kojim je bio obuhvaćen.

Sud je naveo da će Sarkozi moći da traži da kaznu zatvora izdrži kod kuće.

Bivši predsjednik je tokom desetodnevnog suđenja krajem prošle godine demantovao sve navode iz optužnice.

Tužilaštvo je tražilo četiri godine zatvora, od kojih dvije uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu suoptuženih - bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

Sarkozija čeka još jedno suđenje kasnije ovog mjeseca sa još 13 ljudi oko optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2012. godine.

Prije Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsjednik se suočio sa suđenjem poslije odlaska sa funkcije.

Žaku Širaku (Jacques Chirac) se sudilo zbog pronevjere, ali ne tokom predsjedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

Preporučujemo za Vas