"Evropska agencija za ljekove prespora"

Kurc: Austrija i Danska se neće oslanjati samo na EU za vakcine, pregovaraju s Izraelom

U Austriji je do sada vakcinisano nešto manje od 5,5 odsto stanovništva

4381 pregleda 2 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je danas da se njegova zemlja i Danska neće više oslanjati isključivo na Evropsku uniju za vakcine protiv koronavirusa i da će sarađivati ​​s Izraelom na proizvodnji vakcina druge generacije.

On je rekao da će zajedno sa danskom premijerkom Mete Frederiksen u četvrtak posjetiti Izrael kako bi sa premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarali o istraživanju i saradnji u proizvodnji vakcina.

EU se suočila s kritikama zbog sporog uvođenja vakcinisanja, dok je Izrael imunizovao veliki dio svojih građana.

Kurc je u izjavi za austrijsku novinsku agenciju APA rekao da je Evropska agencija za ljekove prespora u odobravanju vakcina i ukazao na nedostatke u isporukama farmacetskih kompanija.

"Moramo da se pripremimo za dalje mutacije i više ne bi trebalo da budemo zavisni samo od EU u proizvodnji vakcina druge generacije", rekao je austrijski kancelar.

On je rekao da se Austrija i Danska više neće oslanjati na EU u budućnosti i da će u narednim godinama zajedno sa Izraelom proizvoditi vakcine druge generacije za dalje mutacije koronavirusa i raditi istraživanja o dugim mogućnostima liječenja.

U Austriji je do sada vakcinisano nešto manje od 5,5 odsto stanovništva.

Preporučujemo za Vas