FSB: Razbili smo ćeliju Islamske države koja je pripremala napade u Sankt Peterburgu

Po FSB, gotovo 2.900 muslimanskih ekstremista, većinom iz nestabilnih kavkaskih republika, borilo se u Iraku i Siriji, a pridružilo im se više hiljada boraca iz drugih zemalja Azije
65 pregleda 1 komentar(a)
FSB, Foto: Shutterstock
FSB, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.12.2017. 16:19h

Ruska služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je razbila ćeliju ekstremističke grupe Islamska država koja je pripremala napade u Sankt Peterburgu 16. decembra.

Grupa je navodno planirala samoubilački napad i podmetanje bombi na prometnim mjestima, navodi se u saopštenju.

U srijedu i četvrtak je uhapšeno sedam osumnjičenih, nađena "velika količinu eksploziva", automatsko oružje i municija kao i "knjige sa ekstremističkim sadržajem", navodi se u saopštenju.

Aprila je u napadu u metrou u Sankt Peterburgu poginulo 14 ljudi.

Šef tajnih službi Aleksandar Bortnjikov je u utorak izrazio bojazan da će u Rusiju doći ekstremisti iz Sirije, gdje je Islamska država poražena zahvaljujući i vojnoj akciji Rusije.

FSB je u utorak objavila hapšenje tri osumnjičena pripadnika Islamske države iz centralne Azije, optužena za pripremanje samoubilačkih napada u Moskvi za Novu godinu i tokom kampanje za predsjedničke izbore u Rusiji.

Po FSB, gotovo 2.900 muslimanskih ekstremista, većinom iz nestabilnih kavkaskih republika, borilo se u Iraku i Siriji, a pridružilo im se više hiljada boraca iz drugih zemalja Azije.

Bonus video: