Sputnjik V ruši slovačku vladu

Ministar inostranih poslova Ivan Korčok, koji dolazi iz redova SaS, kazao je juče da kupovina ruskih vakcina dovodi u pitanje poziciju Slovačke, članice EU i NATO, na međunarodnoj sceni

13912 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovačka vladajuća koalicija je pred kolapsom nakon što je premijer Igor Matovič zaobišao njegove partnere i poručio ruske vakcine prottiv koronavirusa.

Koalicija se u više navrata sporila oko načina postupanja tokom pandemije, a Matovič je donio odluku uprkos zahtjevima partnera njegove partije da ne koristi rusku vakcinu dok ona ne bude registrovana od strane Evropske medicinske agencije (EMA).

Slovačka je druga država EU nakon Mađarske koja kupuje vakcinu Sputnjik V, čiji proizvođač nije podnio zahtjev za registraciju kod EMA ali je nudi pojedinačnim državama članicama.

Mlađi partner u slovačkoj vladajućoj koaliciji, partija Za ljude zaprijetila je da će zbog ovoga napustiti vladu, dok je druga stranka Sloboda i Solidsarnost (SaS) pozvala na rekonstrukciju kabineta formiranog nakon izbora prije godinu dana.

Vojni avion je poslat u Moskvu tokom vikenda da donese 200 000 vakcina Sputnjik V, prvu pošiljku od dva miliona koliko je najavio Matovič.

On je takođe otišao u istočni grad Kosice kako bi dočekao pošiljku što je naljutilo njegove partnere.

"Protivim se vanrednim izborima... Međutim rekonstrukcija kabineta je rješenje koje bi moglo smiriti situaciju", kazao je lider SaS Rihard Sulik nakon što se liderka partije Za ljude Veronika Remisova danas sastala sa predsjednicom Zuzanom Kaputovom.

Susik je istakao da je rekonstrukcija vlada u prošlosti podrazumijevala smjenu premijera.

Matović je na Fejsbuku branio svoj odluku. "Rusi ne rade ništa, a naši koalicioni partneri koriste Sputnjik V kao teško oružje za rušenje sopstvene vlade", kazao je on.

Ministar inostranih poslova Ivan Korčok, koji dolazi iz redova SaS, kazao je juče da kupovina ruskih vakcina dovodi u pitanje poziciju Slovačke, članice EU i NATO, na međunarodnoj sceni.

"Sputnjik V nije samo vakcina – to je instrument u hibridnom ratu", kazao je on.

U bolnicama u Slovačkoj nedavno je smješten rekordan broj pacijenata oboljelih od kovida-19, oko 4000.

U ovoj zemlji od 5,5 miliona stanovnika prema zvaničnim podacima 7 489 osoba je preminulo od koronavirusa.

Bonus video: