Megan i Hari sa Oprom Vinfri: O bolnim razgovorima o boji kože sina, pomišljanju na samoubistvo...

Prvi intervju koji je par dao od kada su napustili kraljevske dužnosti a dvočasovni specijalni program sadržao je brojna otkrića koja će vjerovatno imati veliki odjek sa obije strane Atlantika

6279 pregleda 8 komentar(a)
Megan i Hari sa Oprom Vinfri, Foto: Reuters
Megan i Hari sa Oprom Vinfri, Foto: Reuters

U intervjuu Opri Vinfri koji je na američkoj televiziji emitovan sinoć, britanski princ Hari i njegova supruga Megan, vojvotkinja od Saseksa, opisali su bolne razgovore u Bakingemskoj palati, o boji kože svog sina, gubitku kraljevskog obezbjeđenja i intenzivnom pritisku koji je naveo Megan da, u jednom trenutku, pomišlja na samoubistvo.

Kako prenosi Glas Amerike, razgovor sa Oprom Vinfri bio je prvi intervju koji je par dao od kada su napustili kraljevske dužnosti a dvočasovni specijalni program sadržao je brojna otkrića koja će vjerovatno imati veliki odjek sa obije strane Atlantika.

Hari je rekao Vinfri da se osjećao "zarobljenim" dok je vodio kraljevski život, kao i da je bio iznenađen kada je prošle godine saznao da mu je porodica ukinula finansijska sredstva, kao i obezbjeđenje.

Takođe je rekao da smatra da njegova porodica nije podržavala Megan, koja je priznala da je bila naivna u pogledu života u kraljevskoj porodici pre nego što se udala za Harija, poslije čega se suočila sa napadima u tabloidima i izmišljenim pričama.

Megan je izjavila da je u vrijeme dok je bila trudna i čekala sina Arčija, u palati izražena "zabrinutost i vođeni razgovori o tome koliko će tamna biti njegova koža kada se rodi".

Rijedak pozitivan trenutak u intervjuu bio je kada su Hari i Megan otkrili javnosti da će njihovo drugo dijete biti devojčica.

Intervju je emitovan u Americi dan prije nego što će biti prikazan i u Britaniji, ali još se nije sve otkrilo. Vinfri je nagovijestila da će dodatni djelovi intervjua biti emitovani u ponedjeljak ujutru na mreži CBS.

U odgovoru na pitanje Opre Vinfri, Hari je izjavio da ne bi napustio život u kraljevskoj porodici da nije bilo njegove supruge, glumice. Izjavio je da je njihova veza otkrila stege života u kraljevskoj porodici.

"Ne bih mogao, jer sam bio zarobljen, nisam vidio izlaz. Bio sam u zamci ali nisam ni znao da sam u zamci. Moj otac i brat su takođe zarobljeni", rekao je Hari.

On je priznao da trenutno nema blizak odnos sa svojim bratom Vilijamom, koji je nasljednik britanskog prijestola posle svog oca, princa Čarlsa.

U različitim delovima intervjua, Vinfri je podsjećala na novinske naslove o Megan i u jednom trenutku pitala kako je to sve uticalo na njeno mentalno zdravlje. Megan je odgovorila da je imala suicidne misli i tražila pomoć odjeljenja za ljudske resurse u palati, ali joj je rečeno da ništa ne mogu da učine za nju.

Ona je takođe ispričala da je bila zabrinuta što njen sin neće imati kraljevsku titulu zato što je to značilo da neće dobiti obezbjeđenje. Megan je rekla da su joj bezbjednost i zaštita njenog sina bili važniji od titule "princa".

Pričajući o odnosu sa svojim ocem, princom Čarlsom, Hari je rekao da se osjećao "iznevjerenim."

Hari je takođe rekao da je kraljevska porodica prestala da ga finansira početkom 2020, nakon što je objavio planove da se trajno povlači sa svojih kraljevskih dužnosti. Međutim, mogao je da priušti obezbjeđenje za svoju porodicu zbog novca koji je ostavila njegova majka, princeza Dajana.

Demantovao je glasine da je svjesno obmanuo svoju baku, kraljicu Elizabetu, i iznenadio je odlukom da napusti porodicu. Vjeruje da su te glasine potekle iz same institucije.

"Nikada nisam obmanuo svoju baku. Previše je poštujem", rekao je.

Megan je takođe imala samo lijepe riječi za kraljicu, iako je u jednom trenutku rekla da je shvatila da je neko u palati spreman da laže da bi "zaštitio druge članove porodice."

Hari i Megan vjenčali su se u Vindzorskom zamku u maju 2018, a njihov sin Arči je rođen godinu dana kasnije. Počeli su da se povlače sa kraljevskih dužnosti u martu 2020. zbog, kako su naveli, "kršenja privatnosti i rasističkih stavova britanskih medija prema vojvotkinji".

Na početku intervjua, Vinfri je izjavila da su Megan i Hari bili spremni da razgovaraju o svim temama, kao i da nisu plaćeni za intervju.

U Britaniji, smatra se da vreme emitovanja intervjua nije najsrećnije odabrano. Harijev 99-godišnji djed, princ Filip, nalazi se u bolnici u Londonu gde je imao operaciju srca.

Još se ne zna kakva će biti reakcija javnosti na intervju emitovan u nedelju. Britanski Sandej Tajms, pozivajući se na anonimni izvor, objavio je da ga kraljica neće gledati.

Bonus video: