Poraz Tereze Mej na glasanju: Britanski parlament će imati konačnu riječ o sporazumu o Bregzitu

Parlamentarni akt u Velikoj Britaniji je zakon koji nijedno drugo tijelo ne može opozvati
3 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2017. 22:15h

Britanski poslanici su danas dodatno podrili planove premijerke Tereze Mej o Bregzitu tako što su parlamentu dali konačnu riječ o bilo kom sporazumu koji vlada postigne sa Evropskom unijom.

U Donjem domu je za uključivanje parlamenta u proces Bregzita glasalo 309 poslanika dok je 305 bilo protiv.

Nekoliko poslanika vladajućih konzervativaca se pridružilo opoziciji u zahtjevu da svaki sporazum o izlasku Britanije iz EU mora biti potvrđen Parlamentarnim aktom da bi stupo na snagu, što efektivno daje parlamentu pravo veta na Bregzit.

Parlamentarni akt u Velikoj Britaniji je zakon koji nijedno drugo tijelo ne može opozvati.

Mej je poslanicima obećala "suštinski glas" u sporazumu o izlasku iz Unije ali njeni politički protivnici tvrde da to nije dovoljna garancija.

Ovo glasanje je prvi poraz vlade u parlamentu vezan za Bregzit.

Rojters prenosi da bi to što su britanski poslanici glasali za izmJenu premijerkinog plana za Bregzit, moglo da zakomplikuje njene napore da prekine odnose sa Evropskom unijom.

Amandman je postao dio Zakona o izlasku iz EU (EU Withdrawal Bill), glavnog britanskog zakona o Bregzitu.

Zakon je još uvijek u parlamentarnoj proceduri i putem njega će oko 12.000 zakona EU postati dio britanskog zakonodavstva na dan izlaska iz EU. Bez njega, piše Asošiejted pres, Britanija bi se dan poslije Bregzita mogla naći u "pravnoj crnoj rupi".

Ako amandman bude usvojen zajedno sa Zakonom o izlasku iz EU, neće imati direktan uticaj na pregovore Londona i Brisela, ali u ostatku EU može pojačati percepciju da Mej nema autoritet.

Očekuje se da na samitu EU u četvrtak i petak bude dato zeleno svjetlo za početak druge faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz Unije.

Bonus video: