ove nedjelje prešlI granicu od 100.000 umrlih od pandemije kovida-19

Italija: Očekuje se zatvaranje škola, barova i restorana

Vlasti su juče prijavile 26.000 novozaraženih i 374 umrlih u prethodna 24 časa

6657 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO
Foto: BETAPHOTO

Italijanska vlada će danas, kako se očekuje, objaviti zatvaranje škola, barova i restorana u većem dijelu zemlje da bi se zaustavio rast zaraženih od koronavirusa.

Italija koja je ove nedjelje prešla granicu od 100.000 umrlih od pandemije kovida-19, bilježi snažan rast broja zaraženih i umrlih, velikim dijelom kao posljedica širenja britanskog soja virusa, prema mišljenju ljekara.

Vlasti su juče prijavile 26.000 novozaraženih i 374 umrlih u prethodna 24 časa.

Prema najpesimističnijem scenariju velike regije na sjeveru Lombardija, Pijemont , Veneto, Emilija-Romanja kao i Lacio (region Rima) i Kalabrija treba da pređu u crvenu zonu, i time se pridruže južnim oblastima Kampanija, Bazilikata i Molize.

Ulazak u crvenu zonu, prema sistemu boja koji je na snazi poslednjih nekoliko meseci, podrazumijeva zatvaranje škola, gimnazija i univerziteta, barova i restorana, sem za dostavu hrane. Kretanje je ograničeno samo za odlazak na posao, kupovinu osnovnih potrepština i hitne zdravstvene slučajeve.

Toskana, Ligurija, Ombrija i Abruco mogli bi ponovo da se nađu u srednjoj narandžastoj zoni.

Jedino će Sicilija ostati u žutom, dok je Sardinija u bijeloj zoni.

Mjere će biti objavljene kasnije danas, poslije sastanka vlade.

Nove stroge restrikcije na nacionalnom nivou predstavljaće novi težak udarac za Italiju, treću privredu u evrozoni, koja je zapala u ozbiljnu recesiju zaključavanjem 2020. godine. Međutim prema anketi objavljenoj prošlog vikenda u dnevniku Korijere dela Sera 44 odsto Italijana podržavaju zatvaranje, u odnosu na 30 odsto pre samo dve nedelje.

Italija je pokrenula kampanju vakcinacije krajem decembra ali su se isporuke od tada znatno usporile i do petka je samo 1,8 miliona od ukupno 60 miliona stanovnika dobilo dvije doze vakcine.

Preporučujemo za Vas