Evropski parlament proglasio EU prostorom slobode za LGBTIQ osobe

Usvajanje rezolucije svojevrstan je epilog seriji događaja koji su pokrenuti prije dvije godine kada je jedna pokrajina u Poljskoj proglasila svoj prostor "slobodnim od LGBTIQ ideologije" (LGBTIQ-free zone), nakon čega su isto napravili još desetine drugih pokrajina, opština i regija u toj zemlji

6281 pregleda 2 komentar(a)
Foto: LGBT Forum Progres
Foto: LGBT Forum Progres

Evropski parlament je velikom većinom glasova usvojio rezoluciju o proglašenju Evropske unije prostorom slobode za LGBTIQ osobe.

Predlog rezolucije o proglašenju Evropske unije prostorom slobode za LGBTIQ osobe, usvojen je sa 492 od ukupno 679 glasova parlamentaraca. Protiv je glasao 141 parlamentarac, a uzdržano je bilo njih 46.

Usvajanje rezolucije svojevrstan je epilog seriji događaja koji su pokrenuti prije dvije godine kada je jedna pokrajina u Poljskoj proglasila svoj prostor "slobodnim od LGBTIQ ideologije" (LGBTIQ-free zone), nakon čega su isto napravili još desetine drugih pokrajina, opština i regija u toj zemlji.

Evropski parlament oštro je osudio te poteze, kao i sve druge vrste diskriminacije i napada na LGBTIQ osobe, u Poljskoj i ostalim zemljama članicama i pokrenuo proces proglašenja čitavog prostora Evropske unije zonom slobode za LGBTIQ osobe (LGBTIQ Freedom Zone), prenosi agencija Hina.

Parlament je u rezoluciji naglasio da je bilo kakva vrsta diskriminacije protivna temeljnim evropskim vrijednostima.

U raspravi o predlogu rezolucije, održanoj je u srijedu na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, većina zastupnika je u svom govoru, u svoje ime i u ime svog kluba, podržala usvajanje rezolucije, ali neki od zastupnika tome su se žestoko protivili.

Poljski eurozastupnik Rižard Legutko, predstavnik konzervativaca, usprotivio se usvajanju rezolucije.

"Ne smijemo postati robovi ove indoktrinacije, to je zastrašivanje", rekao je.

Legutkov zemljak, Andrej Halicki, njegov istup je ocijenio kao sramotan.

"Sramotno je što tako visoki zvaničnik koristi jezik mržnje. Želim da poručim da nije cijela Poljska takva, Poljska je takođe zemlja tolerancije", rekao je Halicki.

I Lukaš Kohut, poljski evroparlamentarac, socijaldemokrata, osudio je istupe i poteze svojih zemljaka.

"Poljska već sada postaje smiješna, pa mi smo u 21. vijeku, a imamo zone koje ne poštuju ljudska prava", rekao je.

Nikolas Fest, njemački zastupnik bloka Idenitet i demokratija iz desničarske Alternative za Njemačku (AfD), ustvrdio je da "LGBTIQ osobama ne prijete građani EU nego muslimani" imigranti.

Malin Bjork, iz kluba Ljevice, odgovorila mu je da "rasistima i mrziteljima želi da poruči: nikada nećete moći da koristite prava LGBTIQ ljudi protiv drugih grupa ili manjina".

Uprkos protivljenju nekolicine, velika većina parlamentaraca se složila da u EU ne smije postojati homofobija te da su prava LGBTIQ osoba ljudska prava i da oko toga ne smije biti nikakve dileme.

Saopšten je i podatak da je u nedavnom istraživanju čak 43 odsto LGBTIQ osoba izjavilo da je bilo predmet diskriminacije, a jedna od 10 osoba bila je i fizički napadnuta.

“"Te brojke se šire po Evropi, pa se EU mora boriti za prava LGBTIQ osoba", naglasila je Eugenia Rodrigez Palop, predstavnica bloka "Ljevice".

Roberta Metsola je rekla da je "važno svim LGBTIQ osobama poručiti da nisu same".

Naglašeno je da je pred EU još dug put u postizanju jednakosti, ali da je donošenje rezolucije pokazatelj da se ide u pravom smjeru.

"Pratićemo situaciju kako bismo bili sigurni da se načela nediskriminacije poštuju u svim zemljama", zaključila je povjerenica Evropske komisije za jednakost, Helena Dali, u raspravi sa parlamentarcima.

Bonus video: