Grčka se uzda u "vakcinisana" ostrva

Grčka u pripremama za turističku sezonu vakciniše cijele populacije malih ostrva i očekuje goste sredinom maja

6468 pregleda 2 komentar(a)
Grčka je prošle godine zabilježila pad od 80 odsto u prihodima od turizma u odnosu na 2019, Foto: Reuters
Grčka je prošle godine zabilježila pad od 80 odsto u prihodima od turizma u odnosu na 2019, Foto: Reuters

Grčka je, kada je u pitanju otvaranje zemlje za turiste na ljeto, krenula sitnim koracima, i to u bukvalnom smislu.

Ova država je, u očajničkim naporima da ponovo pokrene turizam, odlučila da vakciniše stanovnike malih ostrva kako bi te lokacije mogle biti promovisane kao covid-free zone.

Zvaničnici su u razgovoru za portal „Politiko“ kazali da postoje i praktični razlozi zašto su mala ostrva dobila prioritet u procesu vakcinacije, budući da nema smisla da stalno tamo šalju medicinske timove kako bi davali vakcine različitim grupama tokom dužeg vremenskog perioda.

U centru kampanje su desetine ostrva sa manje od 1000 stanovnika u Egejskom i Jonskom moru.

Kasetlorizo najudaljenije grčko ostrvo na samo tri kilometra od turske obale, prvo je mjesto u Grčkoj gdje je cijela populacija vakcinisana - svih 500 stanovnika.

"Uglavnom svi od 20 do 94 godine su vakcinisani. Osjećamo se slobodno i optimistično u vezi sa našim životima i ljudima oko nas“, kazao je za „Politiko“ zamjenik gradonačelnika ostrva Stratis Amigdalas.

"Vidimo kako se stvari mijenjaju u odnosu na isti period prošle godine“, kazao je on.

"Prošlog marta vraćali smo novac ljudima koji su rezervisali unaprijed, a sada nas zovu da rezervišu".

Grčku je koronavirus ekonomski dotukao, a prihod od turizma je 2020. iznosio 4,28 milijardi u odnosu na 18 milijardi 2019, dok je cijela privreda potonula za 8,2 odsto. Turizam u Grčkoj predstavlja petinu BDP i zapošljava oko četvrtinu radne snage.

"Jedino što možemo reći sa izvjesnošću jeste da će ova godina biti bolja od 2020“, kazao je za „Politiko“ ministar turizma Hari Teokaris.

"Prošle godine smo u mnogo težim okolnostima uspjeli da otvorimo i držimo neophodnu ravonotežu. Ovog ljeta, sa više instrumenata i podataka na raspolaganju i uz povjerenje u naš program vakcinacije, ostvarićemo nešto bolje".

Grčki ministar turizma Hari Teokaris
Grčki ministar turizma Hari Teokarisfoto: Reuters

Međutim, kada putovanja ponovo počnu, što Grčka očekuje da bi moglo biti već 14. maja, Teokaris kaže da će dosta toga biti drugačije.

Hoteli i turistička preduzeća će morati da slijede stroga higijenska pravila i održavanje socijalne distance, a zaposleni će biti testirani dva puta mjesečno.

Ne zna se kada i pod kojim uslovima će biti otvoreni noćni klubovi i kafići, ali Teokaris ističe da su prošle godine „najveći problem napravila mjesta gdje su se održavale žurke“.

Vlada je saopštila da će oni koji rade u turističkom sektoru imati prioritet kada je u pitanju vakcinacija i nakon imunizacije ranjivih grupa. Ipak, za to još nije utvrđen datum.

Teokaris je takođe odbacio kritike da je turizam kriv za drugi talas bolesti prošle jeseni.

"Eksperti procjenjuju da je uticaj turizma na širenje bolesti tri procenta“, kazao je Teokaris za „Politiko“.

"Čak i države poput Izraela koje se nijesu otvorile za turizam imale su drugi talas sredinom ljeta“, kazao je on.

Međutim, čak iako je ministar u pravu, poslovne organizacije procjenjuju da će prihod od turizma ove godine biti svega 40 do 50 odsto u odnosu na nivo iz 2019.

"Cifre ne idu u prilog našem opstanku, čak i u najboljem scenariju“, kazao je Grigoris Tasios, predsjednik grčkog Udruženja hotelijera i vlasnik hotela na Halkidikiju.

"Plašim se da će turističkom sektoru biti potrebna pomoć od 2022 do 2025“.

On tvrdi da dokgod je država u „crvenoj kategoriji“ u smislu zaraze, u Grčkoj neće biti turista.

"Turisti su do sada naučili da se zaštite“, kazao je Tasios.

"Imali su dosta zaključavanja u njihovim zemljama i tek kad budemo u zelenoj kategoriji, oni će odlučiti da li da rezervišu ili ne".

Bilateralni dogovori o putovanju sa Izraelom, Britanijom i Srbijom

Grčka vlada insistira da se na nivou EU postigne dogovor o izdavanju potvrda o vakcinisanju za osobe koje putuju. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je ranije ovog mjeseca da EK želi da što prije pokrene putovanje unutar EU i šire uvođenjem "digitalnih zelenih sertifikata".

Međutim Teokaris kaže da je taj proces u EU spor. „Potrebno je reagovati što je prije moguće. Ne mislim da je to tehničko pitanje, treba da postoji politička volja svih država da bi se to realizovalo najranije moguće“.

Teokaris, međutim, kaže da je predlog EU kompatibilan sa grčkim planom.

"Odgovoreno je na sve dileme, niko nije diskriminisan: uključeni su PCR testovi, vakcine ili antitijela nakon prebolovane bolesti. Višestruke opcije omogućavaju da ukoliko neko ne želi vakcinu, može da uradi PCR test. Na taj način se obezbjeđuje jedna od glavnih sloboda EU, sloboda kretanja“, kazao je ministar.

Iako je Grčka i dalje zaključana, ova zemlja je prošlog mjeseca potpisala dogovor sa Izraelom koji omogućava da se osobe vakcinsane protiv koronavirusa slobodno kreću između dvije zemlje. Atina trenutno radi na postizanju više bilateranih dogovora, uključujući Veliku Britaniju i Srbiju.

Bonus video: