Poraz Merkelinih demohrišćana na ključnim regionalnim izborima

Njemci ne praštaju sporu vakcinaciju i skandale

Pored strahova od potencijalnog trećeg talasa koronavirusa, reputacija CDU je ukaljana protekle dvije nedjelje, nakon što je nekoliko konzervativnih poslanika podnijelo ostavke zbog optužbi da su primili novac za namještanje ugovora za nabavku maski za lice

7690 pregleda 5 komentar(a)
Merkelova je u četiri uzastopna mandata obavljala dužnost kancelarke, Foto: Reuters
Merkelova je u četiri uzastopna mandata obavljala dužnost kancelarke, Foto: Reuters

Njemačka Hrišćansko demokratska unija (CDU) pretrpjela su juče ponižavajuće poraze na izborima u dva ključna regiona, što predstavlja novi udarac za partiju koju u septembru očekuju izbori na saveznom nivou, nakon čega će biti izabran nasljednik kancelarke Angele Merkel.

Bijes javnosti zbog skandala u CDU oko nabavke maski pojačao je nezadovoljstvo Njemaca koalicijom koju predvode Merkelini konzervativci zbog sporog procesa vakcinacije uzrokovanog komplikovanom birokratijom i nestašicom vakcina.

Prema izlaznim anketama u jugozapadnoj pokrajini Baden-Virtenberg, Zeleni su osvojili 31,5 odsto glasova, CDU 23 procenta, što je manje od 27 koliko su konzervativci imali na posljednjim pokrajinskim izborima 2016, prenio je Rojters.

U susjednoj Rajn-Palatinat, lijevo orijentisane socijaldemokrate (SPD) osvojile su najviše glasova 33,5 odsto ispred CDU za koji je prema anketama glasalo 25,5 odsto birača.

Pored strahova od potencijalnog trećeg talasa koronavirusa, reputacija CDU je ukaljana protekle dvije nedjelje, nakon što je nekoliko konzervativnih poslanika podnijelo ostavke zbog optužbi da su primili novac za namještanje ugovora za nabavku maski za lice.

Popularnost CDU na nacionalnom nivou je sa 40 odsto od prošlog juna, kada je Njemačka bila svijetli primjer reagovanja u pandemiji, pala na 33 procenta ovog mjeseca.

Rezultati regionalnih izbora u obje pokrajine otvaraju mogućnost za potencijalne regionalne saveze Zelenih, SPD i liberalnih Slobodnih demokrata, koji su već upravljali Rajna-Palatinatom prije jučerašnjih izbora.

Lideri CDU strahuju da ove partije imaju dovoljnu podršku i na saveznom nivou usljed čega bi njihova partija nakon izbora u septembru mogla završiti u opoziciji.

Rezultati takođe predstavljaju udarac za stranačkog lidera CDU Armina Lašeta, koji je favorit u trci za nasljednika Merkelove, nakon što je prije dva mjeseca izabran za čelnika partije.

Nakon 16 godina na vlasti, Merkelova ne traži reizbor u septembru, ostavljajući CDU bez takozvanog „Merkel aduta“ koji je pomagao konzervativnom bloku da pobijedi na četiri uzastopna nacionalna izbora.

Poraz uz Baden-Virtembergu, gdje je posljednjih pet godina CDU bila mlađi koalicioni partner Zelenih, mogao bi pomoći Lašetovom bavarskom rivalu Markusu Zeder, šefu Hrišćansko socijalne unije (CSU) sestrinske partije CDU, u njegovim naporima da bude kandidat konzervativaca za kancelara.

Zeder i Lašet žele da riješe pitanje kandidature do 23. maja. Nijedan njemački kancelar do sada nije došao iz redova CSU.