RSE: Problemi Astrazeneke dodatno otežavaju vakcinisanje u EU

Astrazeneka sada ima cilj da isporuči 30 miliona doza vakcina za Kovid-19 u EU do kraja marta, ali to, kako ističe Rojters, zavisi od Evropske agencije za ljekove koja treba da izda odobrenje za snabdijevanje

3478 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sporo vakcinisanje stanovništva Evropske unije usred straha od novog naleta koronavirusa naišlo je na još jedan problem s novim smanjenjem snabdijevanja Astrazeneke (AstraZeneca), prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Istovremeno drama sa imunizacijom pogoršana je obustavom upotrebe te vakcine u pojedinim zemljama usled zabrinutosti za bezbjednost proizvoda britansko-švedskog farmaceutskog giganta.

Napori EU da ubrza vakcinisanje stanovništva pretrpjeli su još jedan udarac u subotu, kada je Astrazeneka saopštila da će opet smanjiti isporuke vakcina u Uniju, ukazuje Frans pres.

Za posljednje smanjenje isporuka Astrazeneka je okrivila probleme u proizvodnji i izvozna ograničenja, što je, ističe AFP, veliki uzmak u borbi protiv pandemije koja je odnijela 2,6 miliona života širom svijeta.

Astrazeneka je počela isporuku vakcina u EU u februaru i još ima za cilj da isporuči 100 miliona doza u prvoj polovini godine. Od toga bi 30 miliona trebalo da bude isporučeno u prvom kvartalu.

Kompanija je u početku prihvatila da isporuči tri puta više doza u prvom tromjesečju a u drugom 180 miliona doza.

Imidž farmaceutskog giganta već je narušen pošto je nekoliko zemalja suspendovalo davanje Astrazenekine vakcine u strahu od nastajanja krvnih ugrušaka iako je Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da nema razloga da prestane da se koristi, navodi AFP, ističući da je sjenka nad tim vakcinama povećala probleme EU u distribuciji vakcina usred straha od novog naleta koronavirusa.

Noćna mora Astrazenekinih vakcina u Evropi postaje sve gora pošto su brojne zemlje obustavile njeno davanje iz straha od bezbjednosti, ocjenjuje Blumberg uz konstataciju i da je Astrazenekina vakcina postala simbol pandemijskog nacionalizma, dok se države utrkuju da što brže imunizuju svoje stanovništvo.

Posljednja zabrinutost se pojavila u vrijeme drame sa snabdijevanjem, čime je, kako ističe Blumberg, Astrazeneku dospjela u centar političke oluje u EU, nekoliko sedmica pošto su problemi u proizvodnji prvi put dovela dvije strane u sukob, dok EU sve više zaostaje za Velikom Britanijom i SAD u vakcinisanju stanovništva, stvarajući političku krizu za lidere Unije.

Posljednja dešavanja slabo će pomoći davanju Astrazenekine vakcine u EU, pošto se posljednjih nedjelja već suočila s pitanjima o različitim stopama efikasnosti i lošijoj zaštiti od novih sojeva virusa, podvlači Blumberg (Bloomberg). Prema anketi Jugova (YouGov), u EU se Astrazenekina vakcina smatra manje bezbjednom od Fajzer-Biontekove (Pfizer-BioNTech) i Modernine.

Astrazeneka sada ima cilj da isporuči 30 miliona doza vakcina za Kovid-19 u EU do kraja marta, ali to, kako ističe Rojters, zavisi od Evropske agencije za ljekove koja treba da izda odobrenje za snabdijevanje iz fabrike britansko-švedske kompanije koja se nalazi u Holandiji.

Kompanija je saopštila da će pokušati da isporuči 30 miliona doza u EU do kraja marta, daleko manje od ugovorne obaveze od 90 miliona, ali i prošlomjesečnog obećanja od 40 miliona doza.

Muke Astrazeneke da poveća isporuke vakcina u EU djelimično su posljedica problema u jednoj od ključnih evropskih proizvodnih postrojenja te kompanije odakle nije isporučena nijedna doza u EU šest mjeseci pošto je potpisan ugovor o snabdijevanju, piše Fajnenšel tajms (The Financial Times).

Misterija holandske fabrike, ističe britanski list, naglašava sporna pitanja odnosa Astrazeneke prema ugovoru s EU, ali i da li su Brisel i države članice obratili dovoljno pažnje da li je fabrika na kursu da isporuči doze u roku.

Mada je fabrika Haliksa u Holandiji navedena u ugovoru koji su Astrazenka i Evropska komisija potpisali u avgustu, ona još nije dobila regulatorno odobrenje EU, a zvaničnici EU su rekli da Astrazeneka tek treba da pruži dovoljno podataka, dok je kompanija navela da je odobrenje za upotrebu postrojenja "na pravom putu".

Sada raste zabrinutost da britansko-švedska kompanija neće uspjeti da isporuči 180 miliona doza koje je u početku obećala EU za drugi kvartal godine, od čega polovina treba da stigne izvan EU, navodi Fajnenšl tajms, ukazujući da zvaničnici EU kažu da su SAD dosad odbijale da dozvole izvoz vakcina te kompanije proizvedene u Americi.

Snabdijevanje EU iz drugih zemalja u svjetskoj proizvodnoj mreži Astrazeneke takođe može biti teško.

Dok se EU suočava s problemima s manjkom, SAD sede na desetinama miliona doza vakcine britansko-švedska kompanije koju američki regulator još nije odobrio, piše Njujork tajms (The New York Times).

Pojedini predstavnici administracije, prema izvorima Njujork tajms, kažu da bi vakcine trebalo poslati u inostranstvo gdje su preko potrebne.

Zvaničnici su razgovarali o slanju doza u Brazil, koji je teško pogođen pogoršanjem krize koronavirusa, EU ili Veliku Britaniju. Ipak, neodlučnost administracije je djelimično povezana s neizvesnošću u snabdijevanju vakcinama nakon što je predsjednik Džo Bajden obećao dovoljno vakcine za sve odrasle u SAD.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki (Jen) rekla je da su proizvođači slobodni da izvoze vakcine proizvedene u SAD dok ispunjavaju uslove ugovora s vladom u Vašingtonu.

Ipak, ukazuje Njujork tajms, pošto se vakcina Astrazeneke u SAD proizvodi pomoću Zakona o odbrambenoj proizvodnji, Bajden mora da odobri isporuke u inostranstvo, ali takav potez bi mogao imati ogromne negativne političke posljedice.

Bonus video: