"sloboda kretanja na bezbjedan način"

Evropska komisija predložila kovid pasoše

"Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od kovida-19 i ima antitijela", rekla je novinarima danas predsjednica EK Ursula fon der Lajen

3016 pregleda 3 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Evropska komisija (EK) je danas predložila uvođenje Digitalnog zelenog sertifikata za putovanja unutar EU poznatog kao 'kovid pasoš' koji će sadržati podatke da li je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da li je stekla imunitet poslije preležane zaraze ili ima negativan PCR test.

"Funkcija ovog sertifikata je da pokaže da li je osoba vakcinisana, ima negativni test ili se oporavila od kovida-19 i ima antitijela", rekla je novinarima danas predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da da će podatke iz sertifikata priznavati sve države članice.

Cilj je da se ovim sertifikatom, istakla je, omogući sloboda kretanja "na bezbjedan način".

Ključni elementi predloga Evropske komisije su da će Digitalni zeleni sertifikat biti dostupan svim građanima EU, da će se poštovati nediskriminacija i da će sadržati samo neophodne informacije.

Sertifikati će biti u digitalnoj formi ili na papiru i u oba slučaja će imati QR kod koji sadrži neophodne informacije, kako i digitalni potpis kako bi se osigurala autentičnost.

Komisija će, kako je najavila, napraviti "digitalnu kapiju" i podržati članice EU da razviju softvere za verifikaciju svih sertifikata širom EU.

Ističe se i da će sertifikati biti besplatni i na zvaničnim jezicima ili jezicima zemalja koje ih izdaju i engleskom.

Dalje se navodi da je Komisija, kako bi se izbjegla diskriminacija nevakcinisanih, predložila da sertifikati ne budu samo o vakcininaciji, već i za ljude koji su se testirali na kovid-19 ili ga preležali.

Navodi se i da će svi putnici sa Digitalnim zelenim sertifikatom imati ista prava, kao i da zemlje članice mogu da odluče da prihvate i druge vakcine, pored onih koje je odobrila Evropska agencija za ljekove.

U slučaju da neka članica EU nastavi da traži od onoga koji ima Digitalni zeleni sertifikat da ide u karantin ili na test, o tome odmah treba obavijestiti Komisiju i druge članice.

Sertifikati će sadržati samo ograničene informacije, poput imena, datum rođenja, datuma kada je izdat i relevantnih informacija o vakcini/testu/preboljevanju.

Navodi se i da će sertifikati biti validni u svim članicama EU i da su otvoreni i za Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku, kao i da su samo privremeni, odnosno da će prestati da važe kada Svjetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije.

Komisija je usvojila i komplementarni predlog kako bi se osiguralo da se Zeleni digitalni sertifikat izdaje i državljanima zemalja van EU koji imaju prebivalište u članicama ili pridruženim državama Šengena i posjetiocima koji imaju pravo da putuju u druge članice.

Za građane zemalja van EU su iz pravnih razloga neophodni posebni predlozi, navela je EK dodajući da nema razlike u postupanju prema građanima koji nisu državljani EU a ispunjavaju uslove za sertifikat.