Holandski premijer poslije četvrte uzastopne pobjede počeće razgovore o formiranju nove vlade

Rute je rekao da je veliki izazov pred novom vladom čiji će prioritet biti borba sa korona krizom i da ga veliko povjerenje koje su mu ukazali birači obavezuje da učini sve kako bi uspio u tome

2691 pregleda 1 komentar(a)
Mark Rute, Foto: REUTERS
Mark Rute, Foto: REUTERS

Holandski premijer Mark Rute počeće pregovore o formiranju nove koalicione vlade posle četvrte uzastopne pobjede njegove konzervativne stranke na parlamentarnim izborima kako pokazuju rezulati koji su objavljeni danas na osnovu 80% prebrojanih glasova.

Njegova Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) je prema nacionalnoj agenciji ANP obezbijedila 35 mjesta, dva više u odnosu na prošle izbore, u donjem domu paralamenta od 150 poslanika.

Rute je rekao da je gotovo izgledna koalicija s lijevo orjentisanom proevropskom strankom D-66 koju čiji je lider bivša diplomatkinja UN Sigrid Kag.

Njena stranka je, prema projekcijama, osvojila 24 mesta i to je njena najveća pobjeda na izborima do sada.

Rute je rekao da je veliki izazov pred novom vladom čiji će prioritet biti borba sa korona krizom i da ga veliko povjerenje koje su mu ukazali birači obavezuje da učini sve kako bi uspio u tome.

On je izrazio nadu da će nova koalicija biti formirana što je brže moguće, kako bi nova vlada mogla da nastavi borbu protiv pandemije tokom koje je umrlo više od 16.000 ljudi u zemlji sa više od 17 miliona ljudi.

Prvi sastanak stranačkih lidera zakazan je za danas popodne.

Drugi veliki pobjednik na izborima je krajnje desničarski Forum za demokratiju, koji je osvojio osam mjesta u parlamentu, ranije je imao samo dva, čiji je lider tokom kampanje obećavao da će ukinuti zatvaranje države zbog koronavirusa.

Gert Vilders lider krajnje desne, antimigrantske Partije za slobodu, koja je izgubila tri mjesta i imaće 17 poslanika rekao je da će ponovo predvoditi opoziciju u parlamentu.

Na izborima je učestvovalo rekordnih 37 stranaka, a u parlament je, prema današnjim rezultatima ušlo njih 17.

Rute je premijer u tehničkom mandatu i na funkciji premijera je od 2010. godine. Popularnost mu je naglo porasla prošle godine kada se često pojavljivao na televiziji predstavljajući rad Vlade na suzbijanju epidemije koronavirusa.

Poslednjih nedelja mu je opala popularnost zbog sve većeg nezadovoljstva građana zbog oštrih mjera protiv koronavirusa.

Padu popularnosti doprinjela je i ostavka cijele vlade nakon što se saznalo da je poreska uprava pogrešno optužila hiljade roditelja za prevare u vezi s isplatama dječjih dodataka, zbog čega su mnogi zapali u velike dugove.

Bonus video: