Stručnjak SZO: Izvještaj o porijeklu virusa će biti jednoglasan uprkos političkim pritiscima

Ben Embarek je naveo da je u toku finalno sređivanje teksta izvještaja koji su pisali svi stručnjaci i da je puno vremena potrošeno na prevođenje sa kineskog na engleski jezik

4485 pregleda 2 komentar(a)
Peter Ben Embarek, Foto: Reuters, Vuhan
Peter Ben Embarek, Foto: Reuters, Vuhan

Šef tima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Peter Ben Embarek, koji sa kineskim kolegama završava dugo očekivani izvještaj o porijeklu koronavirusa, priznao je da bi njegovi autori mogli da se suoče sa "pritiscima", ali i izrazio uvjerenje da će svi članovi tima profesionalno i jednoglasno odobriti izvještaj.

Peter Ben Embarek, stručnjak za bezbjednost hrane i bolesti koje sa životinja prelaze na ljude, rekao je da se tim nada da će izvještaj, koji ima oko 280 stranica, zajedno sa grafikonima, datumima i prilozima, biti objavljen sljedeće nedjelje, prenio je AP.

Ben Embarek, koji je predvodio desetočlani međunarodni tim stručnjaka koji je boravio u Kini u januarau i februaru, priznao je da je bilo političkih pritisaka u vezi pandemije koronavirusa sa svih strana.

"Ono što možemo da garantujemo je da će svi u timu biti jednoglasni u svojoj podršci izvještaju nakon što tekst bude završen", rekao je on.

Ben Embarek je naveo da je u toku finalno sređivanje teksta izvještaja koji su pisali svi stručnjaci i da je puno vremena potrošeno na prevođenje sa kineskog na engleski jezik.

Kineski Global Tajms objavio je juče intervju sa Lijangom Vanijanom (Liang Wannian), šefom kineskog dijela tima, koji je ukazao na političke pritiske koji su pokazali "ogromno nepoštovanje prema radu naših naučnika".

Lijang je rekao da su pojedini političari i svjetski mediji politizovali naučno istraživanje porijekla kovida-19, bez obzira na naučne činjenice, zbog lične koristi, "proizvoljno i pogrešno tumačeći naučna saznanja i izvještaje zajedničkog tima".

On je istakao da su obije strane imale potpuno otvorenu saradnju tokom jednomjesečnog istraživanja i da "rezultati zajedničke studije predstavljaju konsenzus kineskih i stranih stručnjaka".

Tim tokom istraživanja u Kinu nije otkrio slučajeve kovida-19 prije 8. decembra 2019, rekao je Lijang.

Bonus video: