Španija legalizovala eutanaziju, zakon stupa na snagu u junu

Španija ovim zakonom ide ka humanijem i pravednijem društvu što je važno za ljude koji podnose velike patnje

3964 pregleda 1 komentar(a)
Skup pristalica eutanazije, Foto: REUTERS
Skup pristalica eutanazije, Foto: REUTERS

Španski parlament danas je odobrio eutanaziju čime će ta zemlja postati jedna od malobrojnih u svijetu koje dopuštaju da pacijenti sa neizlječivom bolešću dobrovoljno izaberu smrt kako bi okončali patnju.

Zakon, koji je jedan od prioriteta vlade socijalističkog premijera Pedra Sančesa (Sanchez), stupa na snagu u junu, a usvojio ga je donji dom parlamenta velikom većinom od 202 poslanika od ukupno 350.

Ministarka zdravlja Karolina Darijas (Carolina Darias) izjavila je da Španija tim zakonom ide ka "humanijem i pravednijem društvu" i dodala da je to važno za ljude koji podnose "velike patnje".

Španija je u Evropi četvrta zemlja koja će legalizovati eutanaziju, poslije Holandije, Belgije i Luksemburga. Portugalski parlament je krajem januara glasao za takav zakon, ali je Ustavni odbacio nacrt koji će biti upućen na doradu.

Prema španskom zakonu, eutanazija će biti moguća u dva slučaja - da ljekar ili negovatelj prouzrokuje smrt pacijenta ili da pacijent sam uzme propisanu dozu proizvoda kako bi izvršio "samoubistvo uz medicinsku asistenciju".

Zakon predviđa da svaka osoba koja ima ozbiljnu i neizlječivu bolest ili hronične bolove koji je dovode u situaciju nesposbnosti, može da podnese zahtjev medicinskoj struci za eutanaziju u cilju da izbjegne "nepodnošljivu patnju".

Međutim, postoje strogi uslovi za primjenu eutanazije. Osoba treba da bude "svjesna i sposobna" kad podnosi takav zahtjev. Zahtjev treba da bude u pisanom obliku "bez uticaja spolja" i obnovljen 15 dana kasnije.

Ljekar može da odbije zahtjev ako procijeni da kriterijumi nisu ispunjeni. Procjenu ljekara treba da potvrdi još jedan ljekar a potom i ljekarska komisija.

Pored toga, ljekar ili drugi zdravstveni radnik, može da podnese "prigovor savjesti" ili da odbije da učestvuje u postupku eutanazije.

Ispred parlamenta je održan skup pristalica eutanazije. Eutanaziji se u Španiji protive desničarke stranke i katolička crkva.

Bonus video: