AstraZenekom se vakcinisao državni vrh Slovenije

"Vjerujmo nauci i stručnjacima koji nas pozivaju da se vakcinišemo", poručio je predsjednik Slovenije

8332 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompletan državni vrh Slovenije dnas se vakcinisao AstraZenekom kako bi ostalim građanima vratio povjerenje u tu vakcinu koju je Evropska agencija za ljekove (EMA) dan ranije ponovo proglasila efikasnom i sigurnom za primjenu.

Predsjednik države Borut Pahor, premijer Janez Janša, predsjednik parlamenta Igor Zorčič i predsjednik Državnog vijeća Alojz Kovšca zajedno su se vakcinisali u prostorijama Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Janez Janša
Janez Janšafoto: Reuters

Pahor je nakon vakcinacije na Tvitteru napisao da je na ovaj način želio da pruži svoj skromni prilog da se epidemija u Sloveniji što prije završi.

"Vjerujmo nauci i stručnjacima koji nas pozivaju da se vakcinišemo", poručio je predsjednik Slovenije.

On je podsjetio da sredinom godine Slovenija slavi 30. godišnjicu samostalnosti, a da nakon toga po drugi put preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

"Želio bih da Dan državnosti 26. juna proslavimo zajedno, širom zemlje i da se vratimo normalnom životu. Imamo vakcinu koja je glavni način da se to ostvari", naveo je Pahor u poruci građanima.

Igor Zorčič
Igor Zorčičfoto: Reuters

Vakcinu je primio i ministar odbrane Matej Tonin.

Najavljeno je da će se AstraZenekom nastaviti masovno vakcinisanje i osoblja u školama i vrtićima, kako bi se vasputno-obrazovni istem mogo vratiti u normalno funkcionisanje.

Bonus video: