EU poziva Tursku da preispita odluku o povlačenju iz Istanbulske konvencije

Borel je ocijenio da je sada je vrijeme da se pojačaju globalni napore u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojkama, a nije vrijeme za povlačenje

4608 pregleda 5 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas sve potpisnice Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja, da je ratifikuju.

"Nasilje nad ženama je neprihvatljivo. Žene zaslužuju jak pravni okvir koji će ih zaštiti", objavila je fon der Lajen na Tviteru izražavajući podršku konvenciji.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izrazio je žaljenje zbog jučerašnje odluke Turske da se povuče iz konvencije i pozvao je da promijeni odluku.

"Nadamo se da će se Turska uskoro ponovo pridružiti Evropskoj uniji u odbrani prava žena i djevojčica, što je osnovni element ljudskih prava, mira, bezbijednosti i jednakosti u 21. veku", naveo je Borel u saopštenju koje je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Borel je ocijenio da je sada je vrijeme da se pojačaju globalni napore u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojkama, a nije vrijeme za povlačenje.

"To je danas važnije nego ikad, jer se nasilje nad ženama i djevojkama znatno povećalo širom svijeta kao rezultat pandemije kovida-19 i mnogih sukoba, u kojima su prvenstveno žene žrtve", rekao je Borel.

Istanbulska konvencija je prvi međunarodno pravno obavezujući instrument za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koja ima za cilja da obezbijedi osnovnu pravnu zaštitu ženama i djevojkama širom svijeta.

Bonus video: