Na praškom trgu osvanulo 25.000 bijelih krstova za žrtve koronavirusa

Širom Češke će se u podne oglasiti crkvena zvona, a vlasti Praga ostaviće u mraku kulu Vidikovac na brdu Petšin u centru grada

3261 pregleda 0 komentar(a)
Staromnjestski trg u Pragu, Foto: AP Photo
Staromnjestski trg u Pragu, Foto: AP Photo

Staromnjestski trg u srcu Praga osvanuo je jutros, na godišnjicu smrti prvog Čeha oboljelog od koronavirusa, sa skoro 25.000 nacrtanih bijelih krstova za sve žrtve virusa u Češkoj kojih je prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja 24.810.

Gradske vlasti Praga pozvale su Čehe putem društvenih mreža da u podne minutom ćutanja odaju poštu svim žrtvama.

Širom Češke će se u podne oglasiti crkvena zvona, a vlasti Praga ostaviće u mraku kulu Vidikovac na brdu Petšin u centru grada.

Policija je saopštila da je građansko udruženje "Milion trenutaka za demokratiju" dobilo dozvolu da krstovima iscrtanim bijelim sprejem na trgu oda poštu žrtvama i da će ih narednog dana oprati.

"Ubijeđeni smo da će zajedničko tugovanje i sjećanje na žrtve omogućiti društvu da bolje i dostojanstvenije zakorači u budućnost koja nas čeka kad prođe pandemija. Biće u njoj mnogo novih izazova, moraćemo da naučimo da izađemo s njima na kraj. Ali sjećanje na žrtve ne bi trebalo da iščezne", poručilo je udruženje Milion trenutaka za demokratiju.

Inicijativi odavanja pošte žrtvama pridružila se i Češka biskupska konferencija.

U Češkoj je prva žrtva pandemije koronavirusa bio 95-godišnji Čeh sa drugim hroničnim teškim oboljenjima, koji je preminuo na Infektivnoj klinici Bulovka u Pragu 22. marta 2020. godine.

Dok je prvi talas pandemije u proljeće prošle godine Češka savladala odlično, sa malim brojem žrtava, u drugom talasu na jesen i trećem početkom ove godine, zemlja je nedjeljama na čelu ili među prvima na listi najviše pogođenih zemalja u svijetu u odnosu na broj stanovnika, nekad po broju novozaraženih za 14 dana, nekad po broju preminulih.

Od početka epidemije u Češkoj se koronavirusom zarazilo se 1,5 miliona ljudi, polovina od njih od početka ove godine.

U zemlji od 10,7 miliona stanovnika preminulo je 24.810 kovid-19 pacijenata, od toga 52% ove godine, a u januaru je u prosjeku umiralo 154 ljudi dnevno, u februaru 145 a prosjek za mart je za sada 190 preminulih dnevno.

Češka je zatvorena od 28. decembra a od 1. marta sanitarne mjere su dodatno pooštrene i Česi mogu da se kreću samo u okviru okruga u kojima žive.

Vlada je produžila mjere koje su trebalo da budu na snazi do 21. marta, i računa da neće biti popuštanja dok početkom aprila ne prođu uskršnji praznici.

Iako poslednje strogo martovsko zatvaranje polako donosi rezultate i epidemija usporava, broj pacijenata koji zahtijeva hospitalizaciju se smanjuje znatno sporije. U petak je broj novozaraženih pao ispod 10.000 a u nedelju su u testovima otkrivena 2.373 nova slučaja.

Posle početnog haosa u vakcinisanju, Češka je uspjela sredinom marta da ubrza imunizaciju i da efikasnije koristi isporučene vakcine, bez dotadašnjih viškova u skladištima. Ukupno je vakcinisano oko milion ljudi, od kojih je dve doze primilo 359.000.

Bonus video: