Abramovič tužio izdavačku kuću: U knjizi piše da je Čelsi kupio po direktivi Putina

Bivši Putinov saradnik Sergej Pugačov je rekao Beltonovoj da je Putin vidio kupovinu Čelsija kao šansu da poboljša imidž Rusije i pojača njen uticaj, podsjeća Rojters

14628 pregleda 3 komentar(a)
Abramovič, Foto: Screenshot/Youtube
Abramovič, Foto: Screenshot/Youtube

Ruski tajkun Roman Abramovič tužio je izdavačku kuću "HarperKolins" zbog knjige u kojoj je navedeno da je engleski fudbalski klub Čelsi kupio po direktivi ruskog lidera Vladimira Putina, objavila je agencija Rojters.

Abramovičevi advokati su u saopštenju naveli da su iznesene "lažne i klevetničke tvrdnje" u knjizi "Putinovi ljudi", istoriji Putinove vladavine koju je prošle godine objavila Rojtersova novinarka Ketrin Belton.

U saopštenju advokatske firme "Harbotle & Luis" stoji da se u knjizi "lažno navodi da je naš klijent postupio koruptivno, i iznose lažne tvrdnje o kupovini koju je obavio naš klijent i aktivnostima fudbalskog kluba Čelsi".

Bivši Putinov saradnik Sergej Pugačov je rekao Beltonovoj da je Putin vidio kupovinu Čelsija kao šansu da poboljša imidž Rusije i pojača njen uticaj, podsjeća Rojters.

"HarperKolins" je saopštio da će se ta kuća i novinarka Belton "snažnio boriti" protiv tužbe i odbraniti "pravo da izvještavaju o temama koje su od javnog interesa". U saopštenju se dodaje da je pomenuta knjiga pouzdan i značajan rad o savremenoj Rusiji.

Knjiga Beltonove, koja je dugo radila u Moskvi kao dopisnica "Fajnenšl tajmsa", govori o usponu na vlast Putina i kruga takođe bivših pripadnika KGB-a nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Bonus video: