poruka šefa ruske diplomatije

Lavrov: Naš odnos s EU je uništen

Lavrov je Briselu ostavio otvorena vrata jer je istakao da će, ako EU napravi pozitivan korak, Moskva odgovoriti na isti način

5007 pregleda 3 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Evropska unija je uništila svoj odnos s Moskvom, izjavio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon novih sankcija EU protiv Moskve.

"Ne postoje odnosi s Evropskom unijom kao organizacijom. Cjelokupna infrastruktura tih odnosa uništena je jednostranim odlukama Brisela", rekao je najviši ruski diplomata tokom putovanja u Kinu.

Lavrov je dodao da je pristup ruskoj vanjskoj politici na nivou cijele EU nestao, a da su preostale samo pojedine evropske zemlje partneri vođene vlastitim nacionalnim interesima. Ministar vanjskih poslova često se žalio na odnos Evropske unije i Rusije, ali njegovi su posljednji komentari iz Kine posebno oštri.

"Jedna od posljedica agresivnog djelovanja EU je jačanje veza Rusije s Kinom", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem.

Ipak, Lavrov je Briselu ostavio otvorena vrata jer je istakao da će, ako EU napravi pozitivan korak, Moskva odgovoriti na isti način, prenosi Hina.

Brisel je nedavno uveo niz sankcija Moskvi zbog trovanja sada zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, kao i hakovanja njemačkog parlamenta 2015. godine.

Lavrov je bio na dvodnevnom savjetovanju s ministrom vanjskih poslova u južnoj Kini. Kinu su juče pogodile sankcije EU zbog zlostavljanja ujgurskog naroda, što je prvi put da je blok izrekao restriktivne mjere Pekingu zbog kršenja ljudskih prava od masakra na trgu Tiananmen 1989. godine.

Preporučujemo za Vas