Fon der Lajen: AstraZeneka mora "nadoknaditi" isporuke vakcina prije nego što počne izvoz

Evropska komisija je u srijedu odlučila da pojača nadzor nad izvozom vakcine, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz

3351 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u petak da AstraZeneka najprije treba da ispuni ugovornu obavezu prema EU prije nego što počne da izvozi doze.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka se ugovorom obavezala da će u prva tri mjeseca EU isporučiti 120 miliona doza vakcine protiv Kovida-19, ali će od toga isporučiti samo 30 miliona.

“Mislim da ta kompanija prvo mora nadoknaditi zaostatak, poštovati ugovor koji ima s članicama Unije prije nego što ponovno počne izvoziti”, rekla je fon der Lajen po završetku virtualnog samita na kojem je dominirala tema borbe protiv pandemije Kovida-19, piše BBC.

Evropska komisija je u srijedu odlučila da pojača nadzor nad izvozom vakcine, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti kao nove kriterijume koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.

U međuvremenu, francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je novinarima da je to označilo "kraj naivnosti" iz EU.

Vakcinisanje u državama Evropske unije započelo je usporeno, a blok je optužio farmaceutske kompanije - prije svega AstraZeneku - da nisu isporučile obećane doze. AstraZeneka je porekla da ne ispunjava svoj ugovor.

EU je kritikovana, prije svega od strane Velike Britanije i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), zbog takozvanog nacionalizma vakcina nakon jer je uvela kontrolu izvoza proizvedenih vakcina unutar bloka.

Kao odgovor na to, britanski premijer Boris Džonson upozorio je da "blokade" nisu "razumne".

Rekao je da će zabrana ugroziti akciju vakcinacije u Velikoj Britaniji, koja je do sada bila uspješnija od programa većine država članica EU.

Džonson je takođe upozorio da bi zabrana koja je pošla i dalje od sporne isporuke AstraZeneke mogla blokirati i izvore koji se proizvode za Fajzer/Bajontek u Belgiji.

Bonus video: