Francuska vlada pokrenula eksperiment sa medicinskom marihuanom

Tokom tog perioda, oko 3.000 pacijenata koristiće preparate na bazi kanabisa kako bi se ispitala pozitivna dejstva te biljke na određene bolesti, a njihovo liječenje pratiće državna agencija za ljekove, navelo je Ministarstvo zdravlja u saopštenju

7277 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska vlada pokrenula je danas dvogodišnji eksperiment upotrebe marihuane u medicinske svrhe sa ciljem njene eventualne legalizacije.

Tokom tog perioda, oko 3.000 pacijenata koristiće preparate na bazi kanabisa kako bi se ispitala pozitivna dejstva te biljke na određene bolesti, a njihovo liječenje pratiće državna agencija za ljekove, navelo je Ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Pacijenti će dobijati preparate samo na recept i u bolničkim apotekama a prvi takav recept izdat je danas u univerzitetskoj bolnici Klermon-Ferand na jugu Francuske.

Cilj je prikupiti podatke o efikasnosti i bezbjednosti terapije marihuanom i pripremiti logistiku za eventualnu buduću distribuciju, saopštilo je ministarstvo.

Takva vrsta liječenja omogućena je onima koji boluju od teških bolesti kao što su rak, nervna oboljenja, pojedini oblici epilepsije i osobama na palijativnoj nezi.

Nekoliko evropskih zemalja već je legalizovalo medicinsku marihuanu.

Francuski parlament je odobrio projekat još 2019. godine, ali je njegova realizacija odložena zbog pandemije koronavirusa.

Bonus video: